Werksaam 30185

“Bijstand is een laatste redmiddel”

Steeds meer jongeren vragen bijstand aan, blijkt uit cijfers van het CBS. Ook West-Friesland wijkt niet af van het landelijke beeld. Ze kampen vaker met meerdere problematiek tegelijkertijd: “Bijstand is een laatste redmiddel”. 

Noordhollands Dagblad, Ricky Mohabbat, dinsdag 9 juli 2024


Het aantal jongeren tussen 18 en 27 jaar in de bijstand blijft toenemen, met in het eerste kwartaal van 2024 een landelijke stijging van acht procent. Dit is het vijfde kwartaal dat er meer jongeren bijkomen. In Nederland zijn er 39 duizend jongvolwassenen met een bijstandsuitkering. Uit gegevens van WerkSaam Westfriesland blijkt dat er in april 462 West-Friese jongeren een uitkering ontvangen. In het eerste kwartaal van 2024 zijn er 175 jongeren ingestroomd en 136 uitgestroomd.

De organisatie helpt mensen uit alle West-Friese gemeenten met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg naar werk, en als dit nog een brug te ver is, zorgen zij voor inkomensondersteuning. Volgens WerkSaam zijn de belangrijkste redenen waarom deze jongeren in de bijstand belanden, vooral vanwege economische ontwikkelingen en de onzekerheden die werkgevers ervaren.

Arbeidsbeperking

“Jongeren hebben vaak geen vast contract, waardoor ze als eerste weer op straat staan. Ook spelen bepaalde wetswijzigingen uit 2015 een rol, waaronder geen toegang tot de wsw (wet sociale werkvoorziening, red.) en de beperkte toelating tot de Wajong. Hierdoor doen meer jongeren met een arbeidsbeperking een beroep op bijstand”, is de uitleg.

Florian zit op tafel bij Jongerenstartpunt met tekst "Ontdek je talent"

© Foto Robert Gieling

Volgens Florian Smit (30), coach bij het Jongeren Startpunt, is het erg opvallend dat hij steeds meer jongeren met meerdere problemen tegenkomt, die als laatste vangnet bijstand moeten aanvragen. “Denk aan belemmeringen zoals het vinden van een geschikte woonplek”, vertelt hij. “Dit kan ook invloed hebben op het functioneren op de werkvloer, en bovendien worstelen veel jongeren tegenwoordig met psychische klachten. Het zijn jongeren die niet zomaar vastlopen, waarbij schaamte ook een veelgehoord probleem is. Hierdoor durven jongeren ook niet om hulp te vragen, waardoor een laatste redmiddel (een bijstand, red.) nodig is.”

Ook hebben deze jongeren vaak geen overzicht van hun financiële plaatje: “Als zij een uitkering krijgen, doen coaches er alles aan om hun wensen en doelen in kaart te brengen. Met een bijstandsuitkering is het namelijk verplicht om te werken aan re-integratie, maar gaat het erom dat het wél haalbaar en passend is. Jongeren worden geholpen met het schrijven van motivatiebrieven, maar we gaan ook samen met hen solliciteren, als ze dat nodig hebben. Het gaat om maatwerk voor hen en niet om de verwachting van de maatschappij. Zij moeten kunnen meedoen op hun manier.”

Op de vraag of Smit begrijpt waarom de cijfers van jongeren met een bijstandsuitkering zo hoog liggen, zegt hij: “Zeker, er wordt veel van jongeren verwacht. Sociale media stelt onrealistische doelen. Het gaat vaak om snel geld verdienen, zonder dat ze weten wat daarbij komt kijken. Of als zelfstandige ondernemer in de bouw aan de slag gaan, en vervolgens vergeten om belastingaangifte te doen. Het is goed dat zij bij ons komen voor inkomensondersteuning, want het is een goede manier om het maken en opstapelen van schulden te voorkomen.”

Florian zit bij de entree van het Jongerenstartpunt

© Foto Robert Gieling

Stigma

Het stigma op jongeren in de bijstand, dat vindt Smit jammer en onnodig. “Hierdoor neemt de schaamte alleen maar toe. Mensen weten niet wat voor pad deze jongeren hebben bewandeld. Iemand die zelfredzaam is, heeft geen bijstand nodig. Natuurlijk komen we weleens jongeren tegen met een mindere houding, maar wij kunnen goed inschatten wie er tegenover ons zit. Het gaat mij erom dat zij ondersteuning krijgen om op hun manier zelfredzaam te zijn.”

Inloopspreekuren

Langskomen? Dat kan tijdens de inloopspreekuren.

 

Noorderveemarkt 1a, Hoorn

maandag t/m vrijdag 13.00 - 16.00 uur

 

Stationslaan 2, Bovenkarspel

In de bibliotheek, bij 'Ons Stede Broec'

woensdag 13.00 - 16.00 uur

Bron: Noordhollands Dagblad, Ricky Mohabbat, dinsdag 9 juli 2024

 

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.