Catering Broodje Smeren 2

Daniëlle Gelinck en Anja Witte vormen de tweehoofdige, vrouwelijke directie

Marjolijn Dölle leidde vanaf de start in 2015 negen jaar WerkSaam Westfriesland. Per 1 april, toen ze met pensioen ging, telt het ontwikkelingsbedrijf een tweehoofdige, vrouwelijke directie: Daniëlle Gelinck en Anja Witte. Een nadere kennismaking.

Noordhollands Dagblad, Leo Blank, dinsdag 10 september 2024

De top van een bedrijf die bestaat uit vrouwen. Het is ondanks de feministische golf nog altijd meer uitzondering dan regel. WerkSaam Westfriesland is het levende bewijs dat een directie geen mannenbolwerk hoeft te zijn. Al worden ook de (mannelijke) managers Anand Jagdewsing en Wiecher Hakse gerekend tot de leiding.

De opvolgers van Dölle kenden de weg al in het bedrijf, wat aantal medewerkers betreft een van de grootste in West-Friesland. Op de loonlijst prijken circa 860 namen. Daniëlle Gelinck (55) uit Hoorn maakte in 2015 bij de start van WerkSaam Westfriesland de overstap van de gemeente Hoorn waar ze afdelingshoofd sociale zaken was. ,,Mijn functie verhuisde mee naar de dienstverlening van WerkSaam Westfriesland. Ik zag het als kans om mee te bouwen aan een nieuwe organisatie.”

Anja Witte (48) uit Heiloo (’geboren en getogen in Enkhuizen’) werkte in de accountancy en detachering bij onder meer Deloitte, vooral bij overheidsorganisaties en non-profitinstellingen. ,,Ik was een halfjaar bij WerkSaam gedetacheerd. Het bedrijf zat daarna in mijn hart. In 2018, toen een mooie managersfunctie vrijkwam, heb ik gesolliciteerd.”

Beide dames maken al jaren deel uit van het managementteam en kennen elkaar door en door. Toen daar de opvolging van Marjolijn Dölle op tafel kwam, kreeg al snel het idee vorm om die functie samen in te vullen. Want ze vullen elkaar mooi aan, zegt Daniëlle: ,,Ik ben directeur algemene bedrijfsvoering, Anja financiële bedrijfsvoering. Samen zetten we het ingezette beleid voort met een toekomstvisie waarin de klant centraal staat.”

 

Daniëlle Gelinck (links) en Anja Witte: ,,Vaak is taalbarrière een hindernis voor inburgeraars.” Foto Marcel Rob
Daniëlle Gelinck (links) en Anja Witte: ,,Vaak is taalbarrière een hindernis voor inburgeraars.” Foto Marcel Rob

 

 

Extra begeleiding

Het duo stapt niet in op het makkelijkste moment. Het bedrijf krijgt meer mensen binnen met zwaardere, meervoudige beperkingen, waarvoor extra begeleiding nodig is om ze uiteindelijk succesvol aan betaald werk te krijgen.

Die tendens kent meerdere oorzaken, legt Gelinck uit: ,,Er stromen al jaren geen medewerkers in via de Wet Sociale Werkvoorziening. Daarvoor in de plaats is de doelgroep Beschut Werk gekomen en die vergt meer begeleiding. Jong gehandicapten komen nu veel lastiger in aanmerking voor een Wajonguitkering. Al gauw zijn ze aangewezen op een bijstandsuitkering en kloppen ze bij ons aan. Omdat ze niet zelfstandig in hun inkomen kunnen voorzien. Ook deze groep vraagt extra aandacht.”

Bij beide groepen ligt de productiviteit lager. Per jaar stroomt vijf procent van de WSW’ers uit. Nu zijn het er nog 343. Beschut Werk groeit juist, ongeveer twaalf fulltime arbeidsplaatsen per jaar. Dat is een taakstelling van de overheid. Op dit moment telt deze categorie 131 fulltime arbeidsplaatsen.

Sowieso heeft WerkSaam Westfriesland met een toenemend aantal doelgroepen te maken. Inburgeraars uit andere culturen zijn voor werk en inkomen ook op het bedrijf aangewezen. ,,Zij volgen een intensief traject naar werk in combinatie met taallessen via de gemeenten. Vaak is de taalbarrière een hindernis. Al spreken sommigen behoorlijk Engels” , aldus Anja Witte.

Ex-partner

Waar WerkSaam tegenaan loopt is dat mensen in de bijstand in toenemende mate kampen met meervoudige problemen. Goede huisvesting ontbreekt soms. Ook moet iemand vaak langer dan gewenst bij een ex-partner blijven wonen. Verslaving aan alcohol en/of drugs is een hardnekkig probleem.

,,Voor het eerst sinds twaalf, dertien jaar daalt het aantal bijstandsuitkeringen niet meer. Nu zijn dat er zo’n 2800. Een grote groep is niet binnen vijf jaar naar werk te leiden. Voor hun ontwikkeling is meer tijd nodig. Daarnaast zijn er circa achthonderd die altijd afhankelijk zullen blijven van een uitkering. Die zijn overgedragen aan de gemeenten voor dagbesteding of vrijwilligerswerk” , licht Daniëlle Gelinck toe.

Binnen het eigen bedrijf biedt WerkSaam veel werk. Voor de gemeenten wordt groenonderhoud, postverwerking en schoonmaakwerk verricht. Ook de inpakafdeling en het naaiatelier draaien goed. Voor de gemeente Enkhuizen wordt vanaf volgende week per bakfiets huisafval naar ondergrondse containers gebracht voor inwoners die dat zelf niet kunnen. Toezicht wordt uitgeoefend op de NS-stations in Stede Broec en de heemtuin in Medemblik.

Ook in het regionale bedrijfsleven vinden medewerkers hun weg. Soms komen ze zelfs in vaste dienst. Een mooi voorbeeld is Action. In het distributiecentrum in Zwaagdijk werken veertig tot vijftig WerkSaammensen als orderpickers en padenvegers. ,,En dat is al sinds WerkSaam Westfriesland in 2015 startte. Een teamleider van ons begeleidt ze. Dat loopt hartstikke goed” , weet Anja Witte.

Toch zou het regionale bedrijfsleven wat de nieuwe directie betreft wel een tandje mogen bijzetten. Witte legt uit: ,,Meer werkgevers zouden moeten openstaan voor mensen met een beperking. Je proeft nog altijd koudwatervrees. Terwijl men overal zit te springen om personeel. Ook een taalbarrière hoeft geen beletsel te zijn.”

Beroepskleding

Er zijn naast Action ook andere ondernemers die geloven in de samenwerking met WerkSaam Westfriesland. In 2023 werd een contract getekend met De Waard Beroepskleding uit Alkmaar. Bij bedrijven worden nu ongeveer zestig arbeidsplaatsen bezet door WSW’ers en medewerkers Beschut Werk. Daarnaast nog zo’n tweehonderd met een loonkostensubsidie van de overheid.

WerkSaam staat er financieel heel gezond voor, aldus Anja Witte. Dankzij grotendeels incidentele financiële meevallers vloeide vorig jaar 1,7 miljoen euro terug naar de gemeenten.

Maar hoe ziet de toekomst er uit? Daarover maken beide directieleden zich zorgen. De nieuwe Participatiewet, die waarschijnlijk wordt uitgesteld tot 2026, is met vele financiële onzekerheden omgeven. Gemeenten spreken zelfs van een ‘ravijnjaar’. WerkSaam Westfriesland is ook gevraagd naar forse bezuinigingen in de bedrijfsvoering te kijken.

,,En dan heb je het over drie tot zeven procent op onze uitgaven. Omgerekend vijf ton tot een miljoen euro. We zullen nog scherper moeten kijken naar bijvoorbeeld vacatures. Kunnen we die opvangen met eigen mensen, bijvoorbeeld door nog efficiënter en slimmer te werken? In 2022 werd WerkSaam Westfriesland gekozen tot beste overheidsorganisatie van Nederland. Die status schept verwachtingen, die we ook de komende jaren willen waarmaken.”

Scherpe kantjes

Ze willen echter niet somberen. Want de nieuwe Participatiewet heeft ook hele goede kanten, aldus Daniëlle Gelinck: ,,Mede door het toeslagenschandaal worden de scherpe randjes van de bijstand afgehaald. De regels zijn soms gewoon te streng. Iedere fout wordt afgestraft. Ook wij kregen cliënten aan de balie die grote sommen geld moesten terugbetalen. Misbruik moet worden aangepakt, tuurlijk. Maar als je alleen naar regels kijkt en mensen daardoor nog dieper in de schulden drukt, wat is dan je winst?”

Nog 1,4 miljoen aan Tozo terug te vorderen

WerkSaam Westfriesland werd in 2020 tijdens de uitbraak van de coronacrisis belast met uitvoering van de Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers). Die voorzag in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen op te vangen. Ruim 5500 ondernemers in de regio werden met in totaal 29,2 miljoen euro geholpen. Op dit moment staat nog voor 1,4 miljoen aan vorderingen open bij 290 ondernemers. Het betreft vooral leningen voor bedrijfskapitaal.

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.