sluiten
Moeder met kinderen (1)

Eindejaarsuitkering houden we in op uw uitkering

Heeft u inkomsten uit werk en ontvangt u een eindejaarsuitkering van uw werkgever? Deze eindejaarsuitkering moeten wij inhouden op uw uitkering. Dat betekent dat u een lagere uitkering krijgt.

Waarom houden wij de eindejaarsuitkering in?

De eindejaarsuitkering is inkomen uit werk. Wij zijn verplicht om dit inkomen in mindering te brengen op de uitkering. Dit is zo geregeld in de Participatiewet.

Hoe doen we dat?

Bij een deel van de personen met een eindejaarsuitkering, brengen we deze al iedere maand in mindering op de uitkering. Als dit bij u het geval is, dan verandert er voor u niets.

Maar als wij de eindejaarsuitkering niet iedere maand in mindering brengen, en u ontvangt de eindejaarsuitkering in december, dan brengen wij deze in december in mindering op uw uitkering. Als niet alle inkomsten in deze maand kunnen worden ingehouden, zal het restant in de maanden daarna in mindering worden gebracht.

Wij hebben wel uw toestemming nodig

De eindejaarsuitkering is opgebouwd over de maanden waarin u loon heeft ontvangen. De opgebouwde eindejaarsuitkering over de laatste 6 maanden (juni tot en met november) en over de maand december, mogen wij in december in mindering brengen op uw uitkering. De opgebouwde eindejaarsuitkering over de maanden januari tot en met mei, mogen wij alleen in mindering brengen op de uitkering als wij daarvoor uw toestemming krijgen. Misschien heeft u met uw inkomenscoach hiervoor al afspraken gemaakt. Anders zal hij of zij u in de komende maand hiervoor benaderen.

Wat gebeurt er als u geen toestemming geeft?

Als u geen toestemming geeft om de eindejaarsuitkering over de maanden januari tot en met mei te verrekenen, zullen wij de eindejaarsuitkering over deze maanden van u terugvorderen. Nadat wij dit hebben teruggevorderd, mogen wij de ontstane vordering wel in mindering brengen op uw uitkering. Het maakt voor u dus eigenlijk niet uit waarvoor u kiest. Maar door ons toestemming te geven, maakt u het voor ons wel eenvoudiger.

Hoger belastbaar inkomen in 2020

Als wij de eindejaarsuitkering niet volledig kunnen verrekenen in 2020, betekent dit dat u in 2020 een hoger inkomen heeft. Dat kan van invloed zijn op de hoogte van uw toeslagen.

Direct contact?
Vul uw gegevens in en u wordt teruggebeld.
Heeft u een mening over onze website?

Wij horen graag van u zodat we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

Geef uw mening

sluiten