Medewerker Groenvoorziening

Inkomsten met schoonmaken, oppassen of tuinonderhoud

Als u naast uw uitkering wilt gaan werken, dan is dit meestal bij een werkgever. Als u werk wilt gaan doen in en om het huis van een andere particulier, dan kunt u misschien gebruik maken van de regeling ‘dienstverlening aan huis’. Deze regeling van de Rijksoverheid is bedoeld voor klussen bij andere mensen in en om het huis. Dit kan bestaan uit schoonmaken, tuin onderhoud of oppassen, maar ook wanneer u zorg verleent voor iemand die u betaalt uit een persoonsgebonden budget.

U valt onder de regeling dienstverlening aan huis, als u voldoet aan deze voorwaarden:

  • U doet huishoudelijk werk in en om het huis;
  • U bent particulier (u bent geen bedrijf) en doet werk voor een particulier (werken voor familie valt hier vaak niet onder);
  • U werkt maximaal 3 dagen per week bij een particuliere werkgever.

Let op: het maakt niet uit hoeveel uur per dag u werkt. Werkt u ergens 1 uur per dag? Dan geldt dat als 1 gewerkte dag. Daarnaast mag u meerdere werkgevers hebben, zolang u bij elke werkgever maar aan de voorwaarden voldoet. Meer informatie vindt u op deze website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/dienstverlening-aan-huis/vraag-en-antwoord/ik-doe-huishoudelijk-werk-voor-iemand.-wat-kan-ik-afspreken

Door de regeling dienstverlening aan huis hoeven mensen u niet gelijk als werknemer in te huren en te voldoen aan de verplichtingen die hierbij horen. U ontvangt uw inkomsten bruto en hoeft alleen uw uurtarief en het aantal uren dat u gewerkt heeft bij te houden. Er zijn ook verschillende administratiekantoren die dit voor u doen. Aan het einde van het jaar moet u wel uw inkomsten aan de Belastingdienst door geven. Over het verdiende bedrag betaalt een hulp inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Hoeveel de bijdrage precies is, hangt af van het verdiende bedrag.

Als u inkomsten heeft naast uw uitkering die onder de regeling dienstverlening aan huis vallen verrekenen wij deze inkomsten bruto met uw uitkering. Wanneer u vervolgens inkomstenbelasting moet betalen over deze inkomsten betalen wij dit bedrag aan u uit. Op deze manier wordt uw inkomen toch netto gekort van uw uitkering.

Inkomstenvrijlating

Ook heeft u mogelijk recht op inkomstenvrijlating. Dan mag u een deel van uw inkomsten houden.
Er zijn drie soorten inkomstenvrijlatingen:

  1. De algemene inkomstenvrijlating. Deze vrijlating is 25% van de inkomsten uit arbeid tot maximaal
    € 220,- per maand en duurt maximaal 6 maanden. De voorwaarde voor deze vrijlating is dat u 27 jaar of ouder bent.
  2. De inkomstenvrijlating voor alleenstaande ouders. Deze vrijlating is 12,5% van de inkomsten uit arbeid tot maximaal € 137,46 per maand en duurt maximaal 30 aaneengesloten maanden.
  3. De inkomstenvrijlating voor medisch uren beperkten. Deze vrijlating is 15% van de inkomsten uit arbeid tot maximaal € 139,41 per maand. Deze vrijstelling krijgt u alleen als het UWV heeft vastgesteld dat u niet volledig kunt werken door ziekte, gebrek, zwangerschap of bevalling.
Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.