sluiten
Gezin TV Kijken

Landelijk nieuws over beslagvrije voet en fout bij gemeenten

Deze week was er veel aandacht rondom de berekening van de beslagvrije voet bij inwoners met een bijstandsuitkering. In een aantal berichten wordt gesproken over een fout van gemeenten.  Misschien heeft u dit ook gelezen in het nieuws en vraagt u zich af hoe dit bij WerkSaam zit.

Gemeenten en uitvoeringsorganisaties berekenen een beslagvrije voet op basis van de rekentool. De rekentool is een belangrijk onderdeel van de implementatie van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Die sinds 1 januari 2021 in werking is getreden.  

Dankzij de oplettendheid van gemeenten is naar voren gekomen dat bij het gebruik van de rekentool er een te lage beslagvrije voet is berekend. Dat is gebeurd in gevallen waarbij door een inkomensverstrekker de vakantietoeslag jaarlijks, in plaats van maandelijks, wordt doorgegeven aan de Polisadministratie. De verschillen in de registratie van de vakantietoeslag in de loonaangifte is toegestaan. Alleen wordt dit niet op deze manier meegenomen in de rekentool. Dit probleem doet zich voor bij bijstandsgerechtigden in ongeveer tweehonderd gemeenten. Het gaat om ongeveer 15.000 beslagen.  

Op de website van de VNG kunt u hier meer over lezen.

WerkSaam geeft als inkomen door de maandelijkse uitkering inclusief vakantiegeld. Daardoor wordt de beslagvrije voet (bvv) WEL goed berekend.

Mocht u hier verder vragen over hebben, dan kunt u contact opnemen met ons Klant Contact Centrum.

Direct contact?
Vul uw gegevens in en u wordt teruggebeld.
Heeft u een mening over onze website?

Wij horen graag van u zodat we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

Geef uw mening

sluiten