sluiten
Moeder met kinderen (1)

Mantelzorg

Steeds meer mensen voeren mantelzorgtaken uit voor familie, vrienden of buren. Mantelzorg is waardevol en onmisbaar. Maar soms kan deze mantelzorg onbedoeld invloed hebben op uw uitkering.

Het is daarom belangrijk dat u op de volgende punten let:

  • Toegang tot een en/of-rekening: Mogelijk doet u de boodschappen of betaalt u maandelijks de vaste lasten voor degene die u verzorgt. Wanneer u hiervoor de toegang krijgt tot zijn of haar bankrekening (vaak via een en/of-rekening), dan moet u dit op grond van de inlichtingenplicht doorgeven aan WerkSaam.
  • Beschikken over geld op rekening: Want als u toegang heeft tot deze rekening, dan heeft u ook de vrije beschikking over het vermogen op die bankrekening. Op grond van de Participatiewet moeten wij dan onderzoek doen of we dit vermogen ook moeten meenemen bij de vaststelling van uw eigen vermogen. WerkSaam zal hierover met u in gesprek gaan en uitleggen wat wel en niet is toegestaan.
  • Geld op uw eigen rekening ontvangen: Wanneer u geld op uw rekening gestort krijgt om bijvoorbeeld de boodschappen te doen voor de persoon aan wie u de mantelzorg geeft, moet u dit ook aan ons doorgeven. Ook dan moeten wij onderzoeken of dit gevolgen heeft voor uw uitkering.
  • Inkomen: Als u geld ontvangt (betaald wordt) voor de mantelzorg die u geeft, dan moet u dit ook aan ons doorgeven. Dit zijn namelijk inkomsten die wij moeten korten op uw uitkering.
  • Mantelzorgwaardering: Als u een mantelzorgwaardering ontvangt (deze kan voor u worden aangevraagd bij de gemeente), korten wij deze niet op uw uitkering. Kijk op de website van uw gemeente om te zien welke waardering uw gemeente aanbiedt.

Het doen van mantelzorg is belangrijk werk. Voor vragen over de mogelijkheden en regels die gelden voor u als mantelzorger kunt u altijd contact opnemen met uw inkomenscoach.

Direct contact?
Vul uw gegevens in en u wordt teruggebeld.
Heeft u een mening over onze website?

Wij horen graag van u zodat we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

Geef uw mening

sluiten