Moeder Met Kinderen 2

Nieuwe Wet inburgering

Vanaf 1 januari 2022 is er de nieuwe Wet inburgering. Iedereen die vanaf 1 januari 2022 een verblijfsvergunning heeft gekregen en begint met inburgeren, krijgt hierbij hulp van de gemeente.

Doel van de nieuwe wet

Het doel van de nieuwe wet is dat inburgeraars zo snel mogelijk kunnen meedoen in Nederland. En dat zij ook zo snel mogelijk werk vinden.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

  • De gemeenten gaan inburgeringsplichtige nieuwkomers begeleiden bij hun inburgering.
  • Iedereen krijgt een inburgering op maat. De gemeente maakt met iedere inburgeraar een persoonlijk "Plan Inburgering en Participatie" (PIP). 
  • De gemeente stelt tijdens een ‘brede intake’ de leerroute vast. Ook kan zij adviseren over een passende onderwijsinstelling.
  • Inburgeringsplichtigen leren de Nederlandse taal op een niveau waarmee ze zich goed kunnen redden in Nederland. Zo kunnen zij sneller meedoen aan de Nederlandse samenleving. En hebben zij betere kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt. 
  • Een combinatie van Nederlands leren en meedoen aan de Nederlandse samenleving is een belangrijk onderdeel van het nieuwe inburgeringsstelsel. Een stage of (vrijwilligers)werk zijn daar voorbeelden van.

Meer informatie

WerkSaam krijgt waarschijnlijk ook een rol bij de nieuwe Wet inburgering. Hoe deze rol er uit gaat zien is nog niet duidelijk. De verwachting is dat dit in maart bekend wordt. Meer informatie over de nieuwe wet en over inburgeren in Westfriesland volgt dan ook op deze website. Heeft u nu al een vraag aan WerkSaam? U kunt contact opnemen met Dayana Declercq, Procesregisseur Regionaal Inburgeringsteam, Dayana.Declercq@Werksaamwf.nl.

Meer informatie over inburgeren vindt u ook op inburgeren.nl.

Afbeelding decoratief
Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.