Moeder Met Kinderen 2

WerkSaam Westfriesland biedt veel meer dan plek voor aangepast werk

WerkSaam Westfriesland ontwikkelt zich tot een steeds veelzijdiger bedrijf. De tijd dat het als sociale werkplaats aangepaste arbeid bood aan mensen met een fysieke of geestelijke beperking behoort allang tot het verleden.

Noordhollands Dagblad, Leo Blank, donderdag 20 juli 2023

HOORN - Het bedrijf telt bijna negenhonderd medewerkers en kent een uitdijend takenpakket. Van bijstandsuitkeringen tot bemiddeling bij taallessen voor bijvoorbeeld statushouders. Daphne Siebenlist, teamleider beleid, neemt termen in de mond als ontwikkel- en leerwerkbedrijf. Om aan te geven dat ook mensen die extra begeleiding nodig hebben de potentie hebben om door te groeien in plaats van stil te staan.

WerkSaam, gekozen tot ’s lands beste overheidsorganisatie, is uitgegroeid tot een belangrijke speler. ’Oudgedienden’, die nog via de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) instroomden, maken met 449 medewerkers de helft uit van het personeelsbestand. „Ze werken door het hele bedrijf of worden extern gedetacheerd. Van verpakkingsafdeling (food en non-food) tot groenvoorziening. Van schoonmaakwerk bij gemeenten en bedrijven tot de repro- en postafdeling en het naaiatelier hier in huis. De meesten hebben dagelijkse begeleiding”, legt Siebenlist uit.

Hun aantal neemt af. Door pensionering of overlijden vallen medewerkers weg. Maar ook als ze geen arbeidsvermogen meer hebben en zijn aangewezen op dagbesteding. Nieuwe instroom is er al acht jaar niet nadat de WSW ’op slot ging’. In 2021 telde WerkSaam nog 475 mensen die via de oude wet waren binnengekomen. Veruit de meesten werken parttime.

Particpiatiewet

De invoering van de Participatiewet in 2015 stelde andere eisen aan toelating van medewerkers. „Via de WSW kwamen mensen binnen die soms meer in hun mars hadden. Dat is niet meer zo. Er wordt meer verwacht van de markt. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Inmiddels werken vierhonderd mensen bij bedrijven, die in eerste instantie door hun beperking niet in staat zijn of waren zelfstandig het wettelijk minimumloon te verdienen. Werkgevers ontvangen van de overheid een loonkostensubsidie. WerkSaam keert die subsidie uit”, licht Daphne Siebenlist toe. Hun aantal neemt toe. Sommigen ontwikkelen zich tot volwaardige arbeidskrachten waardoor loonkostensubsidie voortaan achterwege kan blijven.

Toch blijft een groep werknemers met beperking aangewezen op een arbeidsplek waar de lat minder hoog ligt. Beschut Werk telt momenteel 162 werknemers. Hun aantal neemt geleidelijk toe. „Ze krijgen veel begeleiding. Ze hebben een indicatie nodig. Ze werken voornamelijk in ons pand aan het Dampten in Hoorn. Vooral op de verpakkingsafdeling. 25 van hen lukt het om buiten de veilige omgeving van WerkSaam werk te verrichten bij bedrijven of gemeenten. Dat worden er steeds meer. Ze krijgen begeleiding, van ons of van de werkgever”, aldus Daphne Siebenlist.

Extra arbeidsplaatsen

Om te voorkomen dat van deze groep mensen thuis moeten zitten omdat er geen plek is, hebben de zeven gemeenten geld beschikbaar gesteld voor twintig extra arbeidsplaatsen boven wat wettelijk is voorgeschreven. Zo wordt voorkomen dat ze anders op een wachtlijst zouden belanden. „Werkgevers staan er ook meer open voor om ze in huis te halen. Mede door krapte op de arbeidsmarkt. Maar ook het belang van maatschappelijk ondernemen speelt mee”, geeft Siebenlist aan.

Inburgering

Vorig jaar heeft WerkSaam er namens de gemeenten een nieuwe taak bijgekregen. Kort gezegd krijgen statushouders die in een eigen huis wonen en gezinsmigranten intensieve begeleiding zodat ze zelfstandig hun weg vinden in de Nederlandse samenleving en op de arbeidsmarkt. Onderdeel van het pakket vormen taallessen die bij aanbieders worden ingekocht.

Verbinding

Directeur Marjolijn Dölle spreekt in het jaarverslag 2022 over een ’jaar van verbinding’. Op vele vlakken werd samenwerking gezocht en gevonden met instanties als Belastingdienst en Sociale Verzekeringsbank. Ook werken nog altijd twee werknemers aan de afronding van de Tozo, de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers, die in de coronajaren een vangnet bood aan kleine bedrijven die anders door de pandemie het loodje dreigden te leggen. Bij elkaar werken bij WerkSaam zo’n 250 ambtenaren, die onder meer de cliënten begeleiden, zijn belast met bijstandsuitkeringen en op afdelingen als administratie en personeelszaken werken.

Inclusief

Vorige week werd bekend dat het aantal bijstandsgerechtigden in de regio nog nooit zo laag was als nu: 2751. Dölle: „Natuurlijk zijn we ontzettend blij dat het aantal blijft dalen. Maar ons werk stopt niet. We moeten blijven knokken dat iedereen een plekje op de arbeidsmarkt bemachtigt. Veel ondernemers werken inclusief, zij willen iedereen een kans geven. Maar nog lang niet allemaal. Onze droom blijft: een echte inclusieve arbeidsmarkt, waarbij in elk bedrijf mensen werken die ofwel aangepaste werkzaamheden hebben, aangepaste tijden of extra begeleiding krijgen. Uit ervaring zeg ik dat het een extra dimensie geeft aan je bedrijf.”

Marjolijn_en_Daphne_op_werkvloer

Marjolijn_en_Daphne_op_werkvloer

Algemeen directeur Marjolijn Dölle (links) en Daphne Siebenlist (teamleider beleid en communicatie) kijken op de werkvloer van WerkSaam Westfriesland mee over de schouder van medewerksters Olga Celighen (foto boven) en Marijke Pieterman (foto onder). © Foto's Robert Gieling

Bron: Noordhollands Dagblad

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.