Gezin Bank lol

Nieuws Cliëntenraad mei 2024

“(…) Armoede beïnvloedt alle leefgebieden: inkomen, huisvesting, sociaal netwerk, buurt en omgeving, familie, kinderen en opvoeding, partnerrelatie, gezondheid. Zorg wordt ingezet op al die leefgebieden, maar omdat het centrale probleem armoede niet wordt aangepakt, komt er geen blijvende verbetering.”

© Albert Jan Kruiter & Clara Pels, ‘De dag dat Peter de deur dichttimmerde’, 2012. 

De maand april is een drukke maand geweest voor de Cliëntenraad: twee vergaderingen binnen een maand (25 maart en 29 april), aanwezig bij het Smalle Beurzen Festival (dat georganiseerd is door de Straatpastoraat Hoorn) en het afscheid van Marjolijn Dölle als directeur van WerkSaam.

Bij de afscheidsreceptie van Marjolijn Dölle was Albert Jan Kruiter te gast als spreker, om de aanwezigen te vertellen dat voorkomen van problemen beter werkt dan reparatie door allerlei instanties achteraf. Dus: hebben mensen last van stress en depressiviteit door de armoede en allerlei schuldeisers bij de deur, pak dan dit armoedeprobleem aan. Dat voorkomt allerlei dure hulpverleningstrajecten en kostbare therapie. Een inspirerende boodschap!

Vergadering 29 april

Tijdens deze vergadering heeft de Cliëntenraad gasten ontvangen. Zij hebben verteld over een project, waarin schuldhulpverlening eenvoudiger kan en de drempels lager worden. Ook bij dit project is het motto opnieuw: voorkomen is beter dan genezen en er vroeg bijzijn werkt beter dan allerlei procedures achteraf. Een belangrijk instrument is daarbij de ‘potjescheck’: hebben mensen nog recht op een financiële bijdrage van de gemeente of de belastingdienst? Daarna bespraken wij nog allerlei stukken, zoals de begroting van WerkSaam voor 2025. Heel blij zijn wij met twee nieuwe leden van de Cliëntenraad, Harmen en Jan. Herman heeft zelf een uitkering, Jan komt uit het onderwijs.

Cliëntenpanel

De antwoorden op de eerste vragenlijst van ons Cliëntenpanel zullen wij in een brief terug koppelen naar bestuur en management van werkzaam met enkele aanbevelingen. Een tweede vragenlijst is In de maak. En volgend jaar stellen wij opnieuw enkele vragen over de ‘menselijke maat’, In de hoop op nog meer reacties.

© Cliëntenraad, Communicatie  

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.