Nieuws Clientenraad december 2021
Vanwege de corona hielden wij onze vergadering weer digitaal, ja het is eenmaal niet anders in deze gekke tijden. Eerst hadden we een gesprek met twee bestuursleden van WerkSaam, daarna onze eigen vergadering. Maar laten we dit verslag eerst beginnen met opnieuw de nadrukkelijke oproep: We zoeken nieuwe leden voor de cliëntenraad, het liefst mensen die ervaring hebben met het ontvangen van een bijstandsuitkering en re-integratie.
In gesprek met bestuursleden
Eens in het half jaar hebben wij van de cliëntenraad een gesprek met bestuursleden van WerkSaam Westfriesland. Dit keer spraken we met Lydia Groot (ook wethouder in StedeBroec) en Simone Visser (de nieuwe wethouder voor het sociaal domein en de participatiewet in de gemeente Drechterland). We vonden het een goed gesprek en de twee dames waren vol lof over WerkSaam. Toch willen we af en toe ook een kritisch geluid horen, daar valt méér van te leren dan van aldoor goed nieuws. Daarom hadden we als cliëntenraad vooraf een lijstje met kritische vragen opgesteld. Want soms krijgen we de signalen dat mensen met een bijstandsuitkering van al die loketten in West-Friesland een beetje in de war raken. De uitkering krijgen ze van WerkSaam, voor ondersteuning bij armoede of schulden moeten ze weer naar hun eigen gemeente. Zou dat armoedebeleid niet beter regionaal geregeld kunnen worden. Tja, zei wethouder Lydia Groot, elke gemeente wil dat toch graag zelf doen, en ja de ene gemeente geeft wat makkelijker geld weg dan de andere, als ze dat wil of méér geld heeft in de gemeentekas. We vroegen bovendien nog wat de twee bestuursleden zelf vinden dat ‘duurzame uitstroom’ is, want politici in gemeenteraden willen graag dat WerkSaam dat zo regelt. Simone Visser denkt dat dit vooral werk is dat past bij de cliënt en omdat hij of zij dat werk zo leuk en zinvol vindt, blijft iemand ook langer aan het werk. En hoeft dan geen uitkering meer.
Wat doet de cliëntenraad nog meer?
Omdat we graag willen weten hoe de mensen in de bijstand aan het werk geholpen worden (met ‘beschut werk’ zoals dat genoemd wordt, of werkervaringsplekken) en omdat het ons interesseert, zijn we in november op werkbezoek geweest bij de Hoornse kringloopwinkel Noppes. Want daar werkten vroeger veel mensen vanuit het beschutte werk en de bijstand. Kringloopwinkel Noppes is zelfs ooit begonnen vanuit de sociale werkvoorziening OpMaat. In het nieuwe jaar gaan we langs bij kringloopwinkel Rataplan. Over deze gesprekken zullen we u later bijpraten in onze nieuwsbrief. En verder gaan we onszelf bijscholen, in januari komt mevrouw Esmeralda van de Naaten ons vertellen hoe we ervaringsdeskundige mensen bij ons werk als cliëntenraad kunnen betrekken. We zijn benieuwd.
Kerst en zo
En uiteraard willen wij jullie goede dagen wensen, met Kerst en in het Nieuwe Jaar. Er mag wel eens gezegd worden dat we trots zijn op de mensen in de bijstand, in het ‘beschutte werk’ en de werkvoorziening, die weten rond te komen, werken in hun werkervaringsplek en blijven solliciteren met de hoop op die droombaan. Maak er wat van in 2022!!!
© Werkgroep Communicatie, Cliëntenraad, 2 december 2021