sluiten
Werkgever En Werknemer

Tozo jaaropgaven 2020

Als u een Tozo-inkomensaanvulling van ons heeft ontvangen, dan heeft u ook een jaaropgave van ons gekregen. De gegevens op uw jaaropgave hebben wij doorgegeven aan de Belastingdienst. U kunt uw jaaropgave terugvinden op Mijn WerkSaam.

 

We hebben al een aantal vragen van ondernemers ontvangen over de jaaropgave. De meest gestelde vragen zetten wij hier op een rij.

In deze opgave staat:

– het bedrag van de door u ontvangen bruto Tozo-uitkering.

– de bedragen van de loonheffing en premie Zorgverzekeringswet die wij hebben afgedragen.

– ja/nee; of door ons de loonheffingskorting is toegepast (Bpt staat voor Bijstandspercentage-tarief)

De Tozo-uitkering behoort tot het verzamelinkomen en het toetsingsinkomen voor de inkomensafhankelijke toeslagregelingen. U (en uw eventuele partner) ontvangt daarom een jaaropgave over de ontvangen uitkering in 2020. U moet bij uw belastingaangifte over 2020 de gegevens van deze jaaropgave opgeven. Doet u digitaal aangifte via de website van de Belastingdienst? Dan zijn deze gegevens normaal gesproken al opgenomen in de online aangifte. Ze staan onder het kopje ‘Pensioen en andere uitkeringen’. Controleer ze goed.

De uitkering die u ontving was netto. Het bedrag dat op uw jaaropgave staat, is de bruto uitkering en dus niet het bedrag dat u op uw rekening ontving. Het bruto verzamelinkomen is van belang bij de belastingaangifte. Daarom staan de bruto bedragen vermeld op de jaaropgave. De ingehouden belasting (loonheffing en premie Zorgverzekeringswet) hebben wij al afgedragen aan de Belastingdienst. Wij zijn wettelijk verplicht deze belastingafdracht te doen, omdat de Tozo-uitkering bestemd is voor levensonderhoud en daarom niet belastingvrij is.

Op de jaaropgave 2020 zijn de uitkeringen en de terugbetalingen die plaatsvonden in 2020, al met elkaar verrekend. Wanneer u in 2020 al een deel van de uitkering heeft terugbetaald, is dit dus als minbedrag verwerkt bij de totale bruto bedragen. Dit bedrag ziet u daarom niet terug op de jaaropgave, maar is wel verwerkt.

Wanneer u in 2021 een deel van de uitkering (die je in 2020 ontving) heeft terugbetaald of gaat terugbetalen, dan ziet u dit niet terug op de jaaropgave van 2020. Deze terugbetalingen (die u dus in 2021 heeft gedaan), worden ook niet opgenomen in de jaaropgave van 2021. Maar deze mag u bij de aangifte van 2021 wel als ‘negatief inkomen’ opvoeren. Vul het bedrag in de aangifte in bij 'Pensioen en andere uitkeringen'. En zet een minteken voor dit bedrag.

De Tozo-uitkering is een bijstandsuitkering die u samen ontvangt met uw partner als u een gezamenlijke huishouding voert (artikel 11 Participatiewet). De uitkering wordt daarom verdeeld over 2 personen en vormt voor beiden een inkomen voor de inkomstenbelasting. Daarom krijgen beide partners voor de helft van de verstrekte uitkering een jaaropgave. Het is wettelijk niet toegestaan om 1 jaaropgave te versturen.

Uw partner ontvangt ook een jaaropgave over de helft van het totaal uitgekeerde bedrag. Het verschil heeft te maken met de heffingskorting. Uw partner kan bijvoorbeeld salaris uit loondienst hebben ontvangen. Over dat salaris wordt heffingskorting toegepast. Dan kan het zijn dat er over het uitkeringsdeel van de Tozo meer loonbelasting wordt afgedragen. Het kan ook komen door een wijziging in de woonsituatie, bijvoorbeeld wanneer u een deel van de periode samenwonend bent geweest.

Dit kan veroorzaakt worden doordat er in de Tozo1-periode geen partnertoets was, maar u wel samen de Tozo ontving. Als er bij het partnerinkomen ook een loonheffingskorting is toegepast, kon hiermee geen rekening worden gehouden bij de brutering van de Tozo. Hierdoor is in totaal mogelijk teveel loonheffingskorting toegepast.

Ja.

Heeft u nog een andere vraag over de jaaropgave? Stuur dan een mail naar kcc@werksaamwf.nl. Vergeet daarbij niet uw persoonsnummer te vermelden.

Direct contact?
Vul uw gegevens in en u wordt teruggebeld.
Heeft u een mening over onze website?

Wij horen graag van u zodat we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

Geef uw mening

sluiten