sluiten
Gezin bank boekje lezen

Ik heb het gevoel dat het nu pas begint

Mohamad Daghmash (34) is afkomstig uit Syrië. Hij leerde, toen hij naar Nederland kwam, de Nederlandse taal en deed daarnaast van alles. Hij solliciteerde heel veel. Op veel van die sollicitaties kreeg hij geen enkele reactie. Maar nu krijgt hij een baan: bij WerkSaam.

Mohamad: “Ik heb in Syrië een financiële opleiding gedaan. En had daarna een leidinggevende functie”.

In 2015 is Mohamad gestart met zijn inburgering. Verder heeft hij werkervaring opgedaan bij Noppes, een supermarkt, een kaasfabriek en bij een afdeling personeelszaken. Daarnaast heeft hij heel erg vaak gesolliciteerd. Soms wel 100 keer per maand. Heel vaak kreeg hij geen enkele reactie op zijn sollicitatie.

Van sollicitatie tot een baan bij WerkSaam

Bijna een jaar geleden reageerde Mohamad op een vacature bij WerkSaam. Hij kreeg de baan niet. Er werd iemand aangenomen met meer passende werkervaring.

De teamleider van de uitkeringsadministratie heeft daarna wel contact met Mohamad opgenomen. Zij bood hem een stageplaats aan. Mohamad greep deze kans. In juni 2019 kon hij starten. Mohamad heeft inmiddels 2 opleidingen gedaan. Een opleiding financiële uitkeringsadministratie en een cursus over de Participatiewet. Mohamad: “Ik wist niet of het zou lukken, maar ik ben geslaagd. Ik heb veel geleerd en het hele team helpt mij.”

Alle inspanningen leveren nu ook een baan op voor Mohamad. Hij heeft een jaarcontract gekregen. Mohamad: “Ik pas bij de vacature. Ik heb de opleidingen. Ik vind het werk leuk en ik heb leuke collega’s. Ik hoop op een vast contract. Als ik meer kan leren, dan ga ik dat zeker doen. Ik heb het gevoel dat het nu begint.”

Werken in Syrië is wel anders dan in Nederland. “In Syrië besliste ik als leidinggevende zelf. Bij WerkSaam beslissen we veel meer samen met de collega’s. Ik vind dat leuk.”

Tips van Mohamad

Tenslotte heeft Mohamad nog 3 tips.

  1. “Leer de taal! De taal is belangrijk voor alles, niet alleen voor werk. Ik leer nu nog steeds ’s avonds met mijn vrouw de taal.”
  2. “Probeer altijd iets te doen! Misschien lukt het niet de 1e keer, of de 2e keer, of de 3e keer, maar ik weet zeker dat het een keer lukt.”
  3. “Stel niet uit, maar zet gelijk stappen! Zo kan je naast het leren van de taal ook alvast leren hoe het op de werkvloer in Nederland gaat.”
Direct contact?
Vul uw gegevens in en u wordt teruggebeld.
Heeft u een mening over onze website?

Wij horen graag van u zodat we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

Geef uw mening

sluiten