Waar vind ik meer informatie over bijstand?
Voor meer informatie over uitkeringen kijk op de website van de Rijksoverheid.
Mijn uitkering is pas geleden gestopt. Moet ik opnieuw een volledige aanvraag indienen?
Is uw uitkering korter dan 3 maanden geleden gestopt? Dan kunt u een uitkering aanvragen via een verkorte aanvraagprocedure.
U neemt contact op met uw inkomensconsulent. Samen bespreekt u of u in aanmerking komt voor een verkorte aanvraag. Wij sturen u dan de formulieren op. U vult deze in en stuurt het naar ons terug, samen met de gevraagde bewijzen. Daarna heeft u op korte termijn een gesprek met uw inkomensconsulent. Samen bekijkt u de situatie verder.
Als u een arbeidscoach heeft, kunt u er ook voor kiezen daar contact mee op te nemen. Samen kijkt u of u direct naar werk bemiddeld kunt worden. Dan is het aanvragen van een uitkering niet nodig.
Wat is de vermogensgrens?
Voor een uitkering mag u een maximumbedrag aan vermogen bezitten. Dit heet een vermogensgrens. Onder uw vermogen valt niet alleen spaargeld (van u en uw minderjarige kinderen), maar bijvoorbeeld ook een auto en andere waardevolle bezittingen. Het maximale vermogen dat u voor de Participatiewet mag hebben, hangt af van uw situatie. Heeft u meer vermogen dan het maximumbedrag, dan moet u dit geld eerst opmaken voordat u een bijstandsuitkering krijgt.
De hoogte van de vermogensgrens vindt u op deze website.
Heeft u een eigen huis? De overwaarde op dit huis kan van invloed zijn op de bijstandsuitkering. De eerste € 65.500,- aan overwaarde rekenen we niet mee. Heeft u meer overwaarde op uw huis? Dan kunnen wij de bijstandsuitkering geheel of voor een deel als lening verstrekken. Wij kunnen u ook verplichten om uw huis te verkopen.
Wat is de hoogte van de bijstanduitkering?
De hoogte van de bijstandsuitkering hangt af van uw leeftijd en uw woon- en leefsituatie. Wilt u weten hoeveel u kunt krijgen? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid. Woont u met één of meer anderen samen in een huis? Misschien is de kostendelersnorm wel van u op toepassing.
Wanneer kan ik een bijstanduitkering krijgen?
De Participatiewet is een vangnetregeling. Dit betekent dat u pas een bijstandsuitkering krijgt als uw inkomsten bij elkaar lager zijn dan de uitkering die u van WerkSaam krijgt. Kijk hier voor de hoogte van uw uitkering. Dat kunnen ook inkomsten zijn die u nog niet krijgt maar waar u wel recht op heeft, zoals alimentatie, WW- of WAO-uitkering.
Om een bijstandsuitkering te krijgen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit zijn:
- Uw vermogen komt niet boven de vermogensgrens uit (zie hieronder).
- U bent tussen 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.
- U woont in Nederland.
- U heeft geen recht op een andere uitkering die even hoog of hoger is dan uw bijstandsuitkering.
- U behoort niet tot een uitgesloten groep van personen, zoals gedetineerden of vreemdelingen zonder verblijfsvergunning.
U krijgt de bijstandsuitkering tot u weer voldoende inkomen heeft of tot het moment dat u niet langer aan de voorwaarden voldoet.
Wanneer staat mijn uitkering op mijn rekening?
WerkSaam stort uw uitkering naar uw bank. Dit betekent niet altijd dat u het geld direct op kunt nemen. Houd er rekening mee dat de bank tijd nodig heeft om uw uitkering bij te schrijven op uw rekening.
Vraag altijd eerst na bij uw bank of uw uitkering al is bijgeschreven.
Het kan per rekeningnummer en bank verschillen hoe laat het geld op de rekening staat. Dit kan ook 's avonds zijn.
Heeft u inkomsten die u maandelijks opgeeft?
Houd er rekening mee dat de uitkeringsadministratie eerst uw inkomstenverklaring moet verwerken. Dit duurt maximaal 5 werkdagen na het inleveren van uw inkomstenverklaring. Upload uw loonstrook/bewijsstuk van uw inkomen, dit voorkomt vertraging in de verwerking.
Ik heb een uitkering aangevraagd, kan ik een voorschot krijgen?
U kunt, bij heel bijzondere omstandigheden, een voorschot aanvragen. Bespreek dit met uw contactpersoon.
Het bedrag van mijn uitkering klopt niet, hoe kan dit?
Kijk eerst op uw uitkeringsspecificatie wat er is veranderd. Komt u er dan niet uit, vraag dan om uitleg aan uw inkomensconsulent. U kunt het Klant Contact Centrum bellen via (0229) 25 87 58 op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur. Zij geven uw vraag door aan uw inkomensconsulent en die neemt dan contact met u op.
Ik heb een vraag over mijn jaaropgave die ik heb ontvangen. Waar kan ik terecht?
Neem contact op met ons Klant contact centrum. Onze collega's zijn bereikbaar via (0229) 25 87 58 op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur.
Ik heb een schuld bij WerkSaam, hoe kan ik zie hoe groot die is?
Op Mijn WerkSaam (iParticipatie) kunt u op ieder moment de actuele stand van uw schuld bij WerkSaam raadplegen.
Mocht u vragen hierover hebben, dan kunt u contact opnemen met ons Klant Contact Centrum via 0229 - 258 758 op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur of u kunt mailen naar kcc@werksaamwf.nl.
Kan ik een betalingsregeling aanvragen voor mijn schuld bij WerkSaam?
Ja, dat kan heel eenvoudig. Dit kan op de volgende pagina. U kunt door middel van de oranje knop een betalingsregeling aanvragen.
Wanneer is een betalingsregeling niet mogelijk?
- Als wij uw schuld al verrekenen met uw uitkering bij WerkSaam.
- Als wij beslag hebben gelegd op uw salaris of uitkering.
Wat gebeurt er als ik een aanvraag heb gedaan?
Als u een aanvraag voor een betalingsregeling heeft gedaan, laten wij u binnen 14 dagen weten of wij hiermee akkoord gaan.
Mijn uitkering is ineens gestopt. Hoe kan dit?
Hier kunnen meerdere redenen voor zijn. Als u nog geen bericht van ons heeft ontvangen over het beëindigen van uw uitkering, dan kunt u contact met ons Klant Contact Centrum opnemen via 0229 -258 758 op werkdagen van 9.00-17.00 uur.
Mijn uitkering is niet gestort. Hoe kan dit?
Het kan verschillende oorzaken hebben waarom uw uitkering niet is gestort. Als u wisselende inkomsten heeft moet u iedere maand een inkomstenverklaring invullen. Als u deze verklaring niet heeft ingevuld, dan blokkeren wij uw uitkering. Als u inkomsten heeft, moet u altijd uw loonspecificatie meesturen.
Klik hier voor de pagina over de Betaaldata van de uitkeringen. Als u uw verklaring wel heeft ingeleverd of als dit voor u niet van toepassing is, en u heeft uw uitkering niet ontvangen, dan kunt u contact opnemen met ons Klant Contact Centrum via (0229) 25 87 58 op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur.
Wat moet ik doen als ik teveel uitkering heb ontvangen en dit aan WerkSaam terug wil betalen?
U kunt het teveel ontvangen bedrag terugstorten naar rekeningnummer NL33BNGH0285010980, van “WerkSaam Westfriesland” onder vermelding van uw persoonsnummer. Wij adviseren u om ook telefonisch contact op te nemen met de afdeling Terugvordering en verhaal. U kunt dit doen door te bellen naar ons Klant Contact Centrum via 0229 - 258 758 op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur. U kunt ook mailen naar tv@werksaamwf.nl.
Wanneer wordt het vakantiegeld uitbetaald?
Het vakantiegeld betalen wij altijd eind mei. Als uw uitkering wordt beëindigd dan betalen wij het vakantiegeld uit nadat u van ons de brief over de beëindiging heeft ontvangen.
Wanneer wordt mijn uitkering uitbetaald?
U ontvangt uw uitkering achteraf, aan het einde van elke maand. Zie voor de exacte data het overzicht met de betaaldata.
Heb ik recht op inkomstenvrijlating
Gaat u gedeeltelijk werken en ontvangt u daarnaast nog een aanvullende uitkering? Dan heeft u misschien recht op inkomstenvrijlating. Dit betekent dat een gedeelte van uw inkomsten niet in mindering wordt gebracht op uw uitkering.
Wanneer moet ik mijn inkomsten doorgeven?
Geef uw inkomsten door zodra al uw gegevens compleet zijn. Dus bijvoorbeeld nadat u uw loonstrook van uw werkgever heeft ontvangen. Voeg de loonstrook (of andere bewijsstukken) ook altijd toe bij het inkomstenformulier. Alleen een compleet inkomstenformulier met bewijsstukken kunnen wij verwerken. Als wij uw inkomstenformulier hebben ontvangen, verwerken wij deze zo snel mogelijk en betalen wij uw uitkering binnen enkele dagen aan u uit.
Hoe vraag ik als jongere een bijstandsuitkering aan?
Stap 1: uitkering aanvragen
Je vraagt je bijstandsuitkering online via Mijn WerkSaam (iParticipatie). Hoe dit werkt, lees je hier.
Daarnaast heeft WerkSaam nog een aantal gegevens nodig als je een uitkering aanvraagt. Je leest hieronder voorbeelden van gegevens:
- naam, geboortedatum, Burgerservicenummer, nationaliteit en verblijfsvergunning
- inkomensgegevens (loon, alimentatie, belastingteruggave)
- gegevens over vermogen (bezittingen, waardepapieren, hoogte van jouw schulden)
- hoogte van hypotheek of huur
- begin- en (mogelijke) einddatum van je dienstverband bij jouw laatste werkgever
- afschriften van jouw bankrekeningen
Ben jij een jongere tussen de 18 en 27 jaar?
Dan stopt jouw melding als voor jou de zoektijd geldt. Lukt het niet om een opleiding of werk te vinden, dan kunt kun je 4 weken na de dag dat je je hebt gemeld, je verzoek om bijstand afronden. Je kunt dan weer inloggen met je DigiD en verder gaan met je eerdere melding.
Woon je samen?
Dan vraag je samen een bijstandsuitkering aan. Je moet dan allebei bovenstaande gegevens invullen.
Stap 2: Intakegesprek
We bellen je nu binnen een week nadat we je aanvraag ontvangen hebben. Tijdens dit gesprek stellen wij je enkele vragen. Daarmee bepalen wij of je recht hebt op een uitkering. Maar ook wat je mogelijkheden op het gebied van werk zijn. Na deze intake krijg je zo snel mogelijk bericht van ons over je aanvraag.
Hoe vraag ik een bijstandsuitkering tot AOW-leeftijd (27-67 jaar) aan?
Stap 1: uitkering aanvragen
U vraagt uw bijstandsuitkering online aan via Mijn WerkSaam (iParticipatie). Hoe dit werkt, leest u hier.
Daarnaast heeft WerkSaam nog een aantal gegevens nodig als u een uitkering aanvraagt. U leest hieronder voorbeelden van gegevens:
- naam, geboortedatum, Burgerservicenummer, nationaliteit en verblijfsvergunning
- inkomensgegevens (loon, alimentatie, belastingteruggave)
- gegevens over vermogen (bezittingen, waardepapieren, hoogte van uw schulden)
- hoogte van hypotheek of huur
- begin- en (mogelijke) einddatum van uw dienstverband bij uw laatste werkgever
- afschriften van uw bankrekeningen
Woont u samen?
Dan vraagt u samen een bijstandsuitkering aan. U moet dan allebei bovenstaande gegevens invullen.
Stap 2: Intakegesprek
U wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek stellen wij u enkele vragen. Daarmee bepalen wij of u recht heeft op een uitkering. Maar ook wat uw mogelijkheden op het gebied van werk zijn. Na deze intake krijgt u zo snel mogelijk bericht van ons over uw aanvraag.
Ik heb een uitkering of krediet bij WerkSaam, maar ik ga mijn bedrijf beëindigen. Moet ik dit doorgeven?
Ja, dit moet u inderdaad doorgeven. De beëindiging van uw bedrijf heeft gevolgen voor bijvoorbeeld uw uitkering of de aflossing van uw krediet. Meldt dit tijdig bij WerkSaam om vorderingen te voorkomen.
Ik ga mijn bedrijf beëindigen. Hoe zit het met mijn lening bij WerkSaam?
Als u uw bedrijf/zelfstandig beroep gaat beëindigen, dan is het van belang dat u WerkSaam hierover tijdig informeert. Als u nog een uitkering ontvangt, dan zal deze beëindigd moeten worden. Mogelijk heeft u recht op een IOAZ-uitkering. Klik hier voor meer informatie.
Daarnaast kan het zijn dat u nog een bedrijfskrediet aan ons moet terugbetalen. Op het moment dat u uw bedrijf beëindigt, gelden er nieuwe aflossingsvoorwaarden. U wordt daarover door WerkSaam geïnformeerd.
Kan ik uitstel van betaling krijgen?
Ja dat kan. U dient dit met redenen omklede verzoek (schriftelijk of per e-mail) samen met uw jaarcijfers aan te leveren bij de afdeling Bbz van WerkSaam of uw contactpersoon. Het uitstel is voor een beperkte termijn mogelijk en wordt individueel beoordeeld.
Kan WerkSaam meewerken aan een schuldregeling of een akkoord?
Ja, WerkSaam werkt onder bepaalde voorwaarden mee aan een regeling of akkoord. Dit moet dan wel noodzakelijk zijn voor de voortzetting van het bedrijf of zelfstandig beroep of tot stand komen bij de beëindiging van het bedrijf of zelfstandig beroep. Er zijn twee voorwaarden:
- het gedeelte dat door een gestelde zekerheid (bijvoorbeeld hypotheek, pandrecht of cessie) wordt gedekt, blijft buiten het akkoord of de regeling;
- alle concurrente schuldeisers moeten evenredige medewerking verlenen.
Wat houdt een Bbz-bedrijfskapitaal in?
Als u geld nodig heeft en u krijgt dit niet van een bank of een andere geldverstrekker, dan kunt u mogelijk geld krijgen van WerkSaam. Dit is altijd een lening. Een belangrijke voorwaarde is dat uw bedrijf na het verstrekken van de geldlening weer verder kan. Dit noemen we levensvatbaar.
Bbz-inkomensaanvulling voor oudere ondernemers
Oudere ondernemers (geboren voor 1 januari 1960) kunnen een aanvulling op hun inkomen krijgen tot het bijstandsniveau. Op deze manier kunt u blijven ondernemen, zodat u deels in uw eigen inkomen kunt voorzien. U krijgt dit totdat u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.
Waar vind ik meer informatie over de Bbz?
Meer informatie over de Bbz kunt u vinden op de website van Rijksoverheid en op de website krijgikbbz.nl
Hoe kan WerkSaam mij helpen als ik met mijn bedrijf wil stoppen?
Bbz-inkomensaanvulling voor ondernemers die stoppen
Is uw bedrijf niet langer levensvatbaar of bent u door andere omstandigheden zoals ziekte, niet langer in staat om door te gaan met uw bedrijf? Mogelijk heeft u enige tijd nodig om uw bedrijf te beëindigen. Denk hierbij aan de verkoop van een voorraad, lopende huurverplichtingen, het zoeken naar een koper om het bedrijf over te nemen of het afronden van een opdracht.
Bij het afbouwen van uw bedrijf zijn uw inkomsten mogelijk niet voldoende om van te kunnen leven. U kunt dan een aanvulling op uw inkomen krijgen tot aan het geldende bijstandsniveau. U krijgt deze aanvulling gedurende het afbouwen van uw bedrijf (tot maximaal 12 maanden).
Hoe kan WerkSaam mij helpen als startende ondernemer?
Als u vanuit een bijstandsuitkering een bedrijf wilt starten, dan komt u misschien in aanmerking voor een aanvulling van uw inkomen uit de Bbz. U moet dan wel genoeg gaan verdienen met uw bedrijf. Dit hoeft niet meteen, maar wel na een bepaalde periode. Om dit vooraf te kunnen beoordelen, moet u een ondernemingsplan laten zien. Mogelijk kan het startersloket u helpen bij de start van uw bedrijf. Kijk ook eens op hun website.
Als u een bedrijf wilt starten, dan kunt u mogelijk een bedrijfskapitaal krijgen. Dit is een lening met een maximumbedrag met een rentepercentage van 8%. WerkSaam maakt met u afspraken over het terugbetalen van de lening.
Kan ik als ondernemer een bijstandsuitkering ontvangen?
Het kan zijn dat u tijdelijk niet voldoende inkomen heeft uit uw bedrijf, maar dat uw bedrijf wel levensvatbaar is. Dan kunt u tijdelijk een uitkering krijgen. Welk bedrag u krijgt, hangt af van uw inkomen en het inkomen van uw partner. Het bedrag hangt ook af van uw leefsituatie. Bijvoorbeeld of u een partner hebt.
Wanneer kom ik in aanmerking voor een IOAZ-uitkering?
Voorwaarden om als oudere ondernemer in aanmerking te komen voor IOAZ
- U bent tussen de 55 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
- U hebt ten minste 10 jaar als zelfstandige gewerkt of u hebt de afgelopen 3 jaar als zelfstandige gewerkt en bent daaraan voorafgaand 7 jaar in loondienst geweest.
- U hebt 1.225 uur of meer per jaar in uw eigen bedrijf gewerkt.
- Uw gemiddeld inkomen van de afgelopen 3 jaar is minder dan € 26.455,00 per jaar.
Waar vind ik meer informatie over de IOAZ?
Meer informatie over de IOAZ kunt u vinden op de website van Rijksoverheid en op de website krijgikbbz.nl.
Wanneer kom ik in aanmerking voor de IAOW?
U kunt in aanmerking komen voor een IOAW-uitkering als u vóór 1-1-1965 bent geboren en na uw 50ste werkloos bent geworden. Ook moet u de maximale uitkeringsduur van de WW hebben doorlopen. De IOAW vult het totale inkomen van u en uw eventuele partner aan tot bijstandsniveau.
Om een IOAW-uitkering te krijgen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit zijn:
- U woont in Nederland.
- U heeft geen recht op een andere uitkering en die uitkering is even hoog of hoger dan de bijstandsnorm.
- U behoort niet tot een uitgesloten groep van personen, zoals gedetineerden of vreemdelingen zonder verblijfsvergunning.
Bij de IOAW heeft uw vermogen (bijvoorbeeld huis, auto) geen invloed op uw recht op uitkering.
U krijgt de uitkering tot u weer voldoende inkomen heeft of tot het moment dat u niet langer aan de voorwaarden voldoet. WerkSaam toetst of u aan de voorwaarden voldoet en bepaalt of u een IOAW-uitkering krijgt.
Let op! In de IOAW geldt een sollicitatieplicht, zowel voor u als voor uw eventuele partner.
Wat is de hoogte van de IAOW?
De hoogte van de IOAW is gebaseerd op het sociaal minimum en uw woonsituatie: samenwonend, kostendeler of alleenstaand. WerkSaam bekijkt of:
- u inkomsten uit werk heeft of inkomsten die voortkomen uit een eerder salaris, bijvoorbeeld een WW-uitkering (als u meerdere banen had en daaruit later werkloos bent geworden);
- u een partner met inkomsten (werk, uitkeringen, pensioen) heeft.
Deze inkomsten brengen wij in mindering op uw IOAW-uitkering.
Kostendelersnorm
Bent u alleenstaand en zijn er andere bewoners ouder dan 18? Dan geldt voor u de kostendelersnorm. Dat komt omdat u sommige kosten, zoals huur, gas, water en elektra met elkaar kunt delen. Als dit zo is wordt de hoogte van de IOAW aangepast. U krijgt een lagere uitkering dan iemand die zijn woning niet met een ander deelt. Het maakt hierbij niet uit hoeveel inkomen de andere personen hebben.
Welke personen tellen niet mee?
Niet alle personen die waarmee u samen in een woning woont tellen mee voor de kostendelersnorm. Personen die niet mee tellen zijn:
- Medebewoners/kinderen tussen de 18 en 21 jaar;
- Medebewoners/kinderen van 21 jaar of ouder die een opleiding of studie volgen waarvoor aanspraak op studiefinanciering (DUO) gemaakt kan worden of die een BBL-opleiding volgen;
- Samenwonenden met een zakelijke/commerciële relatie.
De hoogte van de IOAW-uitkering vindt u op deze pagina van de Rijksoverheid.
Wanneer heb ik recht op de Wet Inkomensvoorzien Oudere Werklozen?
Bent u op uw eerste werkloosheid dag 60 jaar en 4 maanden? Dan kunt u een IOW uitkering aanvragen. Voor de IOW kunt u terecht bij het UWV. Het UWV bekijkt of u voldoet aan de voorwaarden voor de IOW.
Hoe vraag ik IAOW aan?
Stap 1: uitkering aanvragen
U vraagt uw uitkering online via de applicatie iParticipatie aan. Hoe dit werkt, leest u hier.
Daarnaast heeft WerkSaam nog een aantal gegevens nodig als u een uitkering aanvraagt. U leest hieronder voorbeelden van gegevens:
- naam, geboortedatum, Burgerservicenummer, nationaliteit en verblijfsvergunning
- inkomensgegevens (loon, alimentatie, belastingteruggave)
- hoogte van hypotheek of huur
- begin- en (mogelijke) einddatum van uw dienstverband bij uw laatste werkgever
- afschriften van uw bankrekeningen
Woont u samen?
Dan vraagt u samen een uitkering aan. U moet dan allebei bovenstaande gegevens invullen.
Stap 2: Intakegesprek
U wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek stellen wij u enkele vragen. Daarmee bepalen wij of u recht heeft op een uitkering. Maar ook wat uw mogelijkheden op het gebied van werk zijn. Na deze intake krijgt u zo snel mogelijk bericht van ons over uw aanvraag.
Hoe werkt Mijn WerkSaam (iParticipatie) voor het aanvragen van een IAOW-uitkering?
Als u op de knop 'IOAW-uitkering aanvragen' klikt, en u bent ingelogd via uw DigiD, dan komt u direct in het formulier om een bijstandsuitkering aan te vragen. Kies 'aanvraag bijstandsuitkering' en klik onderaan op 'Aanmaken'.
Als u het formulier per ongeluk sluit, kunt u het formulier opnieuw opstarten door naar 'mijn formulieren' te gaan (links) en te klikken op 'nieuw formulier aanmaken' (rechtsboven).
Waar vind ik meer informatie over de IAOW?
Voor meer informatie over uitkeringen kijk op de website van de Rijksoverheid.
Waar vind ik meer informatie over de bijstand voor dak- of thuislozen?
Meer informatie vindt u op deze website van de Rijksoverheid.
Wanneer staat mijn uitkering op mijn rekening?
Op de genoemde data stort WerkSaam uw uitkering naar uw bank. Dit betekent niet altijd dat u het geld direct op kunt nemen. Houd er rekening mee dat de bank tijd nodig heeft om uw uitkering bij te schrijven op uw rekening. Vraag altijd eerst na bij uw bank of uw uitkering al is bijgeschreven.
Het kan per rekeningnummer en bank verschillen hoe laat het geld op de rekening staat. Dit kan ook 's avonds zijn.
Heeft u inkomsten die u maandelijks opgeeft?
Houd er rekening mee dat de uitkeringsadministratie eerst uw inkomstenverklaring moet verwerken. Dit duurt maximaal 5 werkdagen na het inleveren van uw inkomstenverklaring. Upload uw loonstrook/bewijsstuk van uw inkomen, dit voorkomt vertraging in de verwerking.
Wanneer geeft u uw inkomsten door?
Geef uw inkomsten door zodra al uw gegevens compleet zijn. Dus bijvoorbeeld nadat u uw loonstrook van uw werkgever heeft ontvangen. Voeg de loonstrook (of andere bewijsstukken) ook altijd toe bij het inkomstenformulier. Alleen een compleet inkomstenformulier met bewijsstukken kunnen wij verwerken. Als wij uw inkomstenformulier hebben ontvangen, verwerken wij deze zo snel mogelijk en betalen wij uw uitkering binnen enkele dagen aan u uit.
Vragen?
Heeft u hier vragen over of hulp bij nodig? Neem dan contact op met ons Klant Contact Centrum 0229-258 758 of ga langs bij het WerkSaam Café.
Ik heb nieuwe inkomsten. Kan ik direct een inkomstenverklaring invullen?
Als u aan het werk gaat of andere inkomsten krijgt dan moet u de inkomsten aan ons doorgeven. Zijn het nieuwe inkomsten die u nog niet eerder aan ons heeft gemeld? Dan moet u dit eerst melden via een mutatieformulier. Kijk bij wijzigingen doorgeven hoe dit werkt.
Ik had vorige maand inkomsten, maar deze maand niet? Moet ik de inkomstenverklaring toch invullen?
Ja, u moet de inkomstenverklaring dan toch invullen en u geeft dan aan dat u voor deze maand geen inkomsten heeft.
De verplichting om de inkomstenverklaring in te vullen vervalt pas als u heeft aangegeven dat u bent gestopt met werken. Als u niet heeft aangegeven dat u bent gestopt met werken en u vult geen inkomstenverklaring in, dan ontvangt u geen uitkering. Als u na 2 maanden nog geen inkomstenverklaring heeft ingevuld, gaan we onderzoeken of u uw uitkering nog wel nodig heeft.
Ik ben gestopt met werken. Moet in de inkomstenverklaring blijven invullen?
Indien u stopt met werken kunt u dit aangeven op de inkomstenverklaring. Daarna vervalt de verplichting om inkomsten door te geven totdat u weer aan het werk gaat. Indien u weer gaat werken geeft u dat door, door het mutatieformulier in te vullen. Kijk bij wijzigingen doorgeven hoe dit werkt.
Waar kan ik terecht voor vragen en hulp bij het doorgeven van inkomsten?
Voor vragen of hulp kunt u contact met ons opnemen of kom langs bij het WerkSaam Café.
Wanneer kan ik inkomsten doorgeven?
Geef uw inkomsten door zodra al uw gegevens compleet zijn. Dus bijvoorbeeld nadat u uw loonstrook van uw werkgever heeft ontvangen. Stuur de loonstrook (of andere bewijsstukken) ook altijd mee met de inkomstenverklaring. Alleen een complete inkomstenverklaring met bewijsstukken kunnen wij verwerken. Na ontvangst van uw inkomstenverklaring, verwerken wij deze zo snel mogelijk en betalen wij uw uitkering binnen 5 werkdagen aan u uit.
Voorbeeld:
Meneer Nieuwboer werkt in september 10 uur per week. Zijn werkgever stuurt zijn loonstrook op 5 oktober. Meneer Nieuwboer kan daarom zijn inkomsten op 5 oktober doorgeven en ontvangt zijn uitkering op zijn laatst 5 dagen later.
Hoe werkt Mijn WerkSaam (iParticipatie) voor het doorgeven van wijzigingen?
As u op de knop 'Mijn WerkSaam' klikt, en u bent ingelogd via uw DigiD, klik dan op 'mijn formulieren', kies dan voor 'inkomstenverklaring’ en klik onderaan op 'aanmaken'.
Hoe werkt Mijn WerkSaam (iParticipatie) voor het doorgeven van inkomsten?
As u op de knop 'Mijn WerkSaam' klikt, en u bent ingelogd via uw DigiD, klik dan op 'mijn formulieren', kies dan voor 'inkomstenverklaring’ en klik onderaan op 'aanmaken'.
De algemene inkomstenvrijlating
Deze vrijlating is 25% van uw inkomsten uit arbeid. De vrijlating is ten hoogste € 273,00 per maand en duurt maximaal 6 maanden. De voorwaarde voor deze vrijlating is dat u 27 jaar of ouder bent. Deze vrijlating kunt u maar eenmaal per uitkeringsperiode krijgen.
De inkomstenvrijlating voor medisch uren beperkten
Deze vrijlating is 15% van uw inkomsten uit arbeid. De vrijlating is ten hoogste € 173,04 per maand. Deze vrijstelling krijgt u alleen als wij hebben vastgesteld dat u niet volledig kunt werken door ziekte, gebrek, zwangerschap of bevalling. De voorwaarden voor deze vrijlating zijn dat u:
- Een document van het UWV heeft waar in staat dat het UWV heeft vastgesteld dat u een medische urenbeperking heeft.
- De algemene inkomstenvrijlating niet meer op u van toepassing is.
De tijdelijke inkomstenvrijlating voor Loonkostensubsidie
Werkt u of gaat u werken met een loonkostensubsidie? En is de algemene inkomstenvrijlating niet meer op u van toepassing? Dan komt u in aanmerking voor deze vrijlating. Deze vrijlating is 15% van uw inkomsten uit arbeid. De vrijlating is ten hoogste € 173,04 per maand en duurt maximaal 12 maanden.
Bent u jonger dan 27 jaar?
Dan is de algemene vrijlating (van 25%) niet op u van toepassing en komt u direct in aanmerking voor deze vrijlating.
De verlengde inkomstenvrijlating voor loonkostensubsidie
Heeft u de tijdelijke inkomstenvrijlating voor iemand die werkt met een loonkostensubsidie gedurende 12 maanden ontvangen? Dan kunt u daarna in aanmerking komen voor een verlenging van deze vrijlating, als bij u om persoonlijke redenen een uitbreiding van uw dienstverband niet mogelijk is. Deze vrijlating is ook 15% van uw inkomsten uit arbeid. De vrijlating is ten hoogste € 173,04 per maand en duurt zolang uitbreiding van uw dienstverband niet mogelijk is.
De inkomstenvrijlating voor alleenstaande ouders
Deze vrijlating is 12,5% van uw inkomsten uit arbeid. De vrijlating is ten hoogste € 170,61 per maand en duurt maximaal 30 aaneengesloten maanden.
De voorwaarden voor deze vrijlating zijn dat u:
- Een alleenstaande ouder bent met een kind jonger dan 12 jaar.
- 27 jaar of ouder bent.
- De algemene inkomstenvrijlating al heeft gehad.
Ik woon met meerdere volwassenen in een huis. Wat betekent dit voor mijn bijstandsuitkering?
Hoe meer personen van 27 jaar of ouder in uw huis wonen, hoe lager uw bijstandsuitkering. Omdat u uw woonkosten kunt delen met anderen krijgt u een lagere uitkering. Dit noemen we de kostendelersnorm.
Niet iedereen telt mee als kostendeler. Deze personen tellen niet mee voor de kostendelersnorm:
- Jongeren tot 27 jaar.
- Studenten die een studie volgen waarvoor ze studiefinanciering kunnen krijgen of leerlingen die de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen.
- Uw partner.
- kamerhuurders en kostgangers die geen naaste familie van u zijn en een normale (commerciële) prijs betalen voor de kamer en/of kost en inwoning.
Deze personen tellen wel mee voor de kostendelersnorm:
- Kind of medebewoner van 27 jaar of ouder, is gestopt of volgt geen studie met studiefinanciering, Wtos of BBL- opleiding.
- Familielid van 27 jaar of ouder met een zakelijke huurovereenkomst.
Hoogte uitkering
In de tabel ziet u de hoogte van uw kostendelersnorm, uitgedrukt als percentage van de bijstandsuitkering voor gehuwden en samenwonenden (gezinsuitkering). De hoogte van deze uitkering is nu € 1.922,07 per maand.
Kostendelers U ontvangt % gezinsuitkering
2 personen 50%
3 personen 43 1/3%
4 personen 40%
5 personen 38%
Wanneer komt u in aanmerking voor een uitstroompremie?
U komt in aanmerking voor een uitstroompremie als u:
-
27 jaar of ouder bent
-
24 maanden of langer een uitkering van ons ontvangt, en
- 16 uur per week (of meer) gaat werken of
- minder dan 16 uur per week gaat werken, maar hierdoor niet langer een uitkering van ons nodig heeft (bijvoorbeeld omdat u al werkt of ook andere inkomsten heeft)
(de periode van 24 maanden geldt niet voor vluchtelingen omdat zij vaak al een lange tijd in een asielzoekerscentrum hebben gewoond en het voor deze groep over het algemeen erg lastig is om een baan te vinden)
Hoeveel uitstroompremie krijgt u?
U krijgt € 250,- direct als u aan het werk gaat.
Lukt het u om 6 maanden aan het werk te blijven én heeft u nog steeds geen uitkering nodig? Dan krijgt u ook nog een premie van:
- € 500,- als u 27 jaar of ouder bent;
- € 750,- als u een indicatie banenafspraak heeft of 50 jaar of ouder of een vluchteling bent.
Moet ik de uitstroompremie zelf aanvragen?
Nee, u hoeft de premie niet zelf aan te vragen. Wij zorgen ervoor dat u het 1e bedrag (direct nadat u aan het werk bent gegaan) en het 2e bedrag (na 6 maanden) zo snel mogelijk van ons ontvangt.
Hoe geef ik mijn afwezigheid of vakantie door via Mijn WerkSaam?
U kunt deze gegevens wijzigen door in te loggen op het beveiligde gedeelte van Mijn WerkSaam (iParticipatie). Kies nadat u bent ingelogd aan de linkerkant voor 'Mijn gegevens' en daarna voor 'Afwezigheid'.
|
Ik ontvang een uitkering. Mag ik op vakantie/naar het buitenland?
Ja, u mag ieder jaar op vakantie zonder uw recht op uitkering kwijt te raken. Het maakt voor uw recht niet uit of u naar het buitenland gaat of in Nederland blijft. Wel is het zo dat u maximaal vier weken (28 dagen) per kalenderjaar in het buitenland mag verblijven.
Ook als u om een andere reden dan vakantie in het buitenland bent, moet u dit doorgeven. Bijvoorbeeld vanwege familiebezoek of een baan in het buitenland.
Ik volg een opleiding of re-integratietraject. Mag ik op vakantie/naar het buitenland?
Ja, maar uw vakantie mag uw kansen om een baan te vinden niet kleiner maken. Dit betekent dat de vakantie uw opleiding of re-integratietraject niet in de weg mag staan. Daarom moet u eerst afspraken met uw coach maken voordat u uw vakantie boekt. Als u toch uw opleiding of re-integratietraject belemmert door uw vakantie, dan kunnen wij uw uitkering verlagen.
Moet ik mijn vakantie in Nederland melden?
U hoeft een vakantie in Nederland alleen bij ons te melden als u een re-integratietraject volgt. Overleg dit dan altijd eerst met uw coach bij WerkSaam. Want uw verplichtingen lopen door. Dit betekent bijvoorbeeld dat u er voor moet zorgen dat uw post u bereikt en dat u zich houdt aan uw opleidings- of re-integratieafspraken. Wilt u zich tijdens uw vakantie niet aan uw verplichtingen houden? Meld dit dan minimaal 2 weken van tevoren bij WerkSaam.
Moet ik mijn vakantie in het buitenland melden?
Ja, als u naar het buitenland wilt, meldt u dit minimaal twee weken van tevoren bij WerkSaam. U kunt dit doorgeven via Mijn WerkSaam (iParticipatie).
Hoe lang mag ik in het buitenland verblijven?
Moet mijn partner ook een vakantie/verblijf in het buitenland doorgeven?
Als u getrouwd bent of samenwoont en samen op vakantie wilt, hoeft u maar één persoon de vakantie door te geven. Als u niet tegelijk op vakantie gaat, moeten u en uw partner beiden uw vakantie doorgeven. U kunt uw vakantie doorgeven via Mijn WerkSaam (iParticipatie).
Moet ik mij melden als ik terugkom van een verblijf in het buitenland?
Ja, meldt u uiterlijk binnen 3 werkdagen na uw vakantie persoonlijk bij WerkSaam (Dampten 26, 1624 NR Hoorn). Neem uw paspoort en tickets/vouchers of betalingsbewijs van uw reis mee. Dit kan niet schriftelijk of telefonisch. Komt u eerder terug? Meldt u zich dan ook eerder. Elke dag dat u zich later meldt, telt mee als vakantiedag.
Ik wil in aanmerking komen voor schuldhulpverlening. Hoe kan ik dit aanvragen?
Voor een aanvraag schuldhulpverlening kunt u contact op te nemen met uw gemeente.
Ik wil kwijtschelding aanvragen voor de gemeentelijke belastingen en/of waterschapsbelasting. Hoe kan ik dit het beste doen?
De 7 gemeenten van Westfriesland werken samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Als u een verzoek om kwijtschelding indient bij uw gemeente, geldt dit verzoek om kwijtschelding ook voor de waterschapsbelasting van het Hoogheemraadschap (en omgekeerd). U hoeft dus maar bij één instantie kwijtschelding aan te vragen.
Als u ondersteuning nodig heeft bij het invullen van het kwijtscheldingsverzoek kunt u contact opnemen met het Gebiedsteam van uw gemeente of met de Formulierenbrigade. Let op: niet elke gemeente beschikt over een Formulierenbrigade.
Ik heb een vraag over de toeslagen van de Belastingdienst. Waar kan ik hiervoor terecht?
Voor vragen over toeslagen van de Belastingdienst, kunt u contact opnemen met de Belastingdienst of u kunt kijken op de website toeslagen.nl
Ik wil bijzondere bijstand aanvragen. Hoe kan ik dit doen?
U kunt contact opnemen met uw gemeente voor het aanvragen van: bijzondere bijstand, individuele inkomenstoeslag, deelname aan de collectieve zorgverzekering of andere regelingen voor mensen met een laag inkomen (bijvoorbeeld sport of culturele voorzieningen).
Hoe hoog is mijn belastbaar inkomen in 2024?
U wilt een voorlopige teruggave of een toeslag aanvragen bij de Belastingdienst? Dan wil de Belastingdienst weten wat uw belastbaar inkomen per jaar zal zijn. Bij een bijstandsuitkering is dat lastig te beantwoorden.
Hieronder vindt u de bruto bedragen die u kunt gebruiken voor uw aanvraag bij de belastingdienst.
Schatting belastbaar inkomen 2024
Voor personen met een bijstandsuitkering ouder dan 21 jaar tot de pensioenleeftijd:
- Gehuwd, per partner € 13.187,-
- Alleenstaande ouder € 20.375,-
- Alleenstaande € 20.375,-
Belangrijk/LET OP
Het gaat om de bruto bedragen bij een volledige bijstandsuitkering over een heel kalenderjaar. Er is geen rekening gehouden met eventuele inkomsten (bijvoorbeeld uit arbeid).
Ik wil een melding doen van misbruik van de uitkering. Waar kan ik dit doen?
U kunt een melding doen van misbruik van de uitkering door contact met ons op te nemen. Anoniem melden is ook mogelijk. U kunt een brief sturen naar WerkSaam Westfriesland, t.a.v. handhaving, Postbus 566, 1620 AN Hoorn. Of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.
Zie ook onze pagina over misbruik van de uitkering.
Krijg ik een vergoeding voor de eigen bijdrage kinderopvang?
Heeft u jonge kinderen en werkt u parttime, of volgt u een traject of inburgeringscursus? Dan kunt u mogelijk een vergoeding krijgen voor uw eigen bijdrage van de kosten van kinderopvang. De kosten voor kinderopvang worden voor een groot deel vergoed door de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Er blijft dan een eigen bijdrage over. WerkSaam kan een vergoeding geven voor deze eigen bijdrage.
Voor overblijfkosten krijgt u meestal geen kinderopvangtoeslag. WerkSaam vergoedt deze kosten.
Onderteken nooit een overeenkomst met de kinderopvanginstelling voordat u weet of u een vergoeding krijgt.
Heeft u vragen over de kinderopvang in verband met werk, een werkervaringstraject of inburgeringscursus? Neemt u dan contact op met uw coach. Heeft u geen coach? Dan kunt u ons Klant Contact Centrum bellen op 0229-25 87 58 tussen 9.00-17.00 uur.
Heeft u kinderopvang nodig vanwege langdurige ziekte of psychische redenen? Dan vergoedt WerkSaam dit niet. U kunt hierover contact opnemen met uw gemeente.
Hoe werkt Mijn WerkSaam (iParticipatie) voor het aanvragen van ondersteuning bij het zoeken naar werk?
Als u op de link naar Mijn WerkSaam (iParticipatie) klikt, en u bent ingelogd via uw DigiD, dan komt u op een beginpagina. Klik op het 'plusje' om het invullen van een formulier te starten en/of selecteer ‘aanvraag_ondersteuning_bij_zoeken_werk' en klik onderaan op 'Ok'.
Gezondheidsklachten en werk
Je hebt een baan gevonden en gaat enthousiast aan het werk. Maar dan krijg je gezondheidsklachten. Dat is heel vervelend. Je merkt dat je het werk eigenlijk niet meer vol kunt houden. Wat moet je dan doen?
Overleg met je werkgever
Bespreek je gezondheidsklachten met je werkgever. Hij/zij kan met je kijken of bijvoorbeeld jouw werk(plek) aangepast kan worden. Of dat er andere mogelijkheden voor verbetering zijn. Dit gebeurt vaak in samenwerking met de bedrijfsarts.
Neem nooit zomaar ontslag
Maar wat als je ondanks deze adviezen en/of aanpassingen toch klachten houdt? Neem dan nooit zomaar ontslag. Je verspeelt dan het recht op een werkeloosheidsuitkering (WW). Vraag je daarna een (aanvulling op je) bijstandsuitkering aan? Dan heb je kans dat wij jouw uitkering enige tijd verlagen.
Kun je het werk echt niet meer uitvoeren?
Heb je alles geprobeerd, maar kun je het werk echt niet meer uitvoeren? Meld je dan ziek bij jouw werkgever. De werkgever betaalt jouw loon door en zal samen met je bekijken of ander werk mogelijk is. Eventueel bij een ander bedrijf. Of je ontvangt een Ziektewet-uitkering van het UWV.
Ik heb moeite met het schrijven van een sollicitatiebrief. Kan WerkSaam mij helpen?
Hebt u moeite met het schrijven van uw sollicitatiebrief? Of wilt u graag hulp bij het zoeken naar een geschikte baan? Komt u dan naar het WerkSaam Café. We leren u dan hoe u het zelf kan doen!
Kijk op onze pagina over het WerkSaam Café voor meer informatie.
Hoe kan ik mijn telefoonnummer, emailadres of bankrekeningnummer (IBAN) wijzigen?
U kunt deze gegevens wijzigen door in te loggen op het beveiligde gedeelte van Mijn WerkSaam (iParticipatie). U logt in met uw DigiD. Kies nadat u bent ingelogd voor 'Mijn gegevens' en kies daarna aan de linkerkant voor 'Algemeen'. Achter 'E-mail adres', 'IBAN nummer' of 'Telefoonnummers' kunt u op 'Wijzigen' klikken om deze gegevens te wijzigen.
Hoe kan ik mijn uitkeringsspecificatie bekijken via Mijn WerkSaam (iParticipatie)?
Als u op de knop 'Inloggen op Mijn WerkSaam (iParticipatie)' klikt, en u bent ingelogd via uw DigiD, dan kunt u deze gegevens bekijken te kiezen voor 'Mijn gegevens' en daarna voor 'Mijn uitkeringen'.
Ik heb een schuld bij WerkSaam. Hoe kan ik zien hoe groot die nu is?
Op Mijn WerkSaam (iParticipatie) kunt u op ieder moment de actuele stand van uw schuld bij WerkSaam raadplegen.
Mocht u vragen hierover hebben, dan kunt u contact opnemen met ons Klant Contact Centrum via 0229 - 258 758 op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur of u kunt mailen naar kcc@werksaamwf.nl.
Hoe werkt Mijn WerkSaam (iParticipatie) voor het aanvragen van een uitkering?
Als u op de knop 'uitkering aanvragen' klikt, en u bent ingelogd via uw DigiD, dan komt u direct in het formulier om een bijstandsuitkering aan te vragen. Kies 'aanvraag bijstandsuitkering' en klik onderaan op 'Aanmaken'.
Als u het formulier per ongeluk sluit, kunt u het formulier opnieuw opstarten door naar 'mijn formulieren' te gaan (links) en te klikken op 'nieuw formulier aanmaken' (rechtsboven).
Als u uw aanvraag niet volledig heeft ingevuld, of niet alle bijlagen heeft bijgevoegd, dan krijgt u hier via Mijn WerkSaam (iParticipatie) een bericht over; dit noemen we een hersteltermijn. U kunt dan alsnog de gevraagde gegevens inleveren. Pas daarna kunnen wij uw aanvraag behandelen.
Hoe werkt Mijn WerkSaam (iParticipatie) voor het doorgeven van wijzigingen?
As u op de knop 'Mijn WerkSaam (iParticipatie)' klikt, en u bent ingelogd via uw DigiD, klik dan op 'mijn formulieren', kies dan voor 'inkomstenverklaring’ en klik onderaan op 'aanmaken'.
Wat leert u tijdens de inburgering
- U leert de Nederlandse taal. U leert ook hoe mensen in Nederland leven, wonen en werken. Dit leert u door een leerroute te volgen. Na het afsluiten van deze leerroute doet u examens of u heeft een eindgesprek met de gemeente.
- U leert wat belangrijk is in Nederland en hoe u mee kunt doen aan de samenleving zodat u sneller kunt meedoen en betere kansen heeft om werk te krijgen. Dit leert u tijdens het participatieverklaringstraject.
- U leert hoe u in Nederland werk kunt vinden. Dit leert u (meestal) tijdens de Module Arbeidsmarkt en Participatie. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een werkstage of vrijwilligerswerk doen.
Wat zijn de kosten voor inburgering?
De kosten van uw inburgering hangen af van de reden waarom u in Nederland bent.
Statushouder
Bent u statushouder? Dan betaalt de gemeente uw cursus en het examen. Als u het examen opnieuw moet doen, betaalt de gemeente nog 1 keer. U kunt geen geld lenen bij DUO.
Geen statushouder
Bent u geen statushouder, maar bijvoorbeeld gezinsmigrant? Dan kunt u kiezen: de cursus en het examen zelf betalen, of geld lenen bij DUO. Geld lenen kan alleen voor goedgekeurde scholen. Meer informatie over goedgekeurde scholen vindt u op www.zoekinburgerschool.nl.
Hoe verloopt het inburgeringsproces?
Als u moet inburgeren krijgt u een brief van DUO waarin staat vanaf welke datum u moet inburgeren. De reden waarom u naar Nederland bent gekomen en uw persoonlijke situatie bepalen de route van uw inburgering.
U wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met een inburgeringscoach van het Regionaal inburgeringsteam West-Friesland. In dit gesprek maken wij afspraken over uw inburgeringstraject. Ook maakt u een toets om te bepalen wat u al kan. Deze toets heet de leerbaarheidstoets (LBT). De uitkomst van de toets en het gesprek noemen wij de brede intake. Na de brede intake wordt uw leerroute bepaald en wordt een keuze gemaakt uit de aangeboden leerroutes.
Leerroutes
Het maakt niet uit wat voor leerroute u volgt, als het maar goed bij u past.
De B1-route
Deze route heet de B1-route omdat met deze route het doel is om taalniveau B1 te halen. Dit niveau staat voor eenvoudig Nederlands. Daarnaast werkt u of doet u vrijwilligerswerk.
Hoelang deze leerroute duurt hangt af van hoe snel u leert. Gemiddeld duurt het 1,5 jaar tot maximaal 3 jaar.
De onderwijsroute
Deze route is vooral voor jongeren. Via deze route kunnen zij zo snel mogelijk een schooldiploma halen. Zo kunnen ze een goede start maken in Nederland.
De zelfredzaamheidsroute
De Z in de Z-route staat voor zelfredzaamheid. Zelfredzaamheid gaat over hoe goed u het zelf kunt redden. Deze leerroute is voor inburgeraars die leren wat lastiger vinden. De Z-route kan ook een goede route zijn als u niet kunt lezen of veel hebt meegemaakt (trauma).
Daarnaast is er veel aandacht voor hoe u zelfstandig in Nederland kunt wonen. U leert waar u hulp kunt vragen. Ook leert u omgaan met geld; hoe computers werken; en hoe u in contact komt met andere mensen in Nederland. De Z-route helpt u zo snel mogelijk mee te doen in Nederland, als het kan ook via betaald werk.
Als wij hebben afgesproken welke leerroute u gaat volgen start uw inburgeringstraject. U heeft 3 jaar de tijd om het inburgeringstraject af te ronden.
Wat is een Persoonlijk Inburgerings- en Participatieplan?
Na de brede intake maakt u samen met uw inburgeringscoach een Persoonlijk Inburgerings- en Participatieplan (PIP). In dit plan staat wat u moet doen om in te burgeren en wat voor examen u gaat doen. Ook staat aangegeven of u examen moet doen en wat voor examen.
Wat zijn tips om Nederlands te oefenen?
Wilt u snel Nederlands leren? Dan is het goed om veel te oefenen. Hieronder een paar tips hoe u thuis kunt oefenen. Op internet zijn programma’s te vinden waarmee u de Nederlandse taal kunt oefenen.
Kijk eens op:
Meedoen aan activiteiten
De bibliotheek organiseert vaak activiteiten voor mensen die Nederlands willen leren. Bijv. een taalcafé. U kunt dan een kopje koffie komen drinken en Nederlands praten.
Bibliotheek
Veel lezen helpt ook. De bibliotheek heeft een speciale collectie met boeken in makkelijke taal.
Oefenexamens op de computer
Op internet zijn examens te vinden waarmee u alvast kunt oefenen. U vindt ze op deze websites:
- inburgeren.nl: oefenexamens inburgeringsexamen
- staatsexamensnt2.nl: oefenexamens staatsexamen Nederlands als 2e taal.
- ikwilnaarnederland.nl: oefenen voor het basisexamen inburgering, voor mensen die naar Nederland komen om bij hun partner te wonen.
Studieboeken Nederlands voor inburgering
In de bibliotheek kunt u boeken lenen waaruit u Nederlands kunt leren, als voorbereiding op uw inburgeringsexamen.
Vragen over inburgering?
Heeft u na het lezen nog vragen over de inburgering, kunt u contact opnemen met het Regionaal inburgeringsteam West-Friesland.
Dit kan via mail naar rit@werksaamwf.nl, of telefonisch via het algemene telefoonnummer van WerkSaam: 0229-258758.
Wilt u een video over inburgering bekijken in uw eigen taal?
What will you learn during the integration process?
- You will learn the Dutch language. You will also learn how people in the Netherlands live, live and work. You will learn this by following a learning route. After completing this learning route, you will take exams or you will have a final interview with the municipality.
- You will learn what is important in the Netherlands and how you can participate in society so that you can participate faster and have better chances of getting a job. You will learn this during the participation declaration process.
- You will learn how to find work in the Netherlands. You will (usually) learn this during the Module Labour Market and Participation. For this you can, for example, do a work placement or volunteer work.
What are the costs for integration?
The costs of your integration depend on the reason why you are in the Netherlands.
Status holder
Are you a status holder? Then the municipality pays for your course and the exam. If you have to take the exam again, the municipality pays 1 more time. You cannot borrow money from DUO.
No status holder
Are you not a status holder, but for example a family migrant? Then you can choose: pay for the course and the exam yourself, or borrow money from DUO. Borrowing money is only possible for approved schools. More information about approved schools can be found on www.zoekinburgerschool.nl.
How does the integration process work?
If you have to integrate, you will receive a letter from DUO stating the date from which you must integrate. The reason why you came to the Netherlands and your personal situation determine the route of your integration.
You will be invited for an introductory meeting with an integration coach from the Regionaal inburgeringsteam West-Friesland. In this conversation we make agreements about your integration process. You also take a test to determine what you can already do. This test is called the learnability test (LBT). We call the outcome of the test and the interview the broad intake. After the broad intake, your learning route will be determined and a choice will be made from the offered learning routes.
Learning routes
It doesn't matter what kind of learning route you follow, as long as it suits you well.
The B1 route
This route is called the B1 route because with this route the goal is to reach language level B1. This level stands for simple Dutch. In addition, you work or do volunteer work.
How long this learning route takes depends on how quickly you learn. On average, it takes 1.5 years to a maximum of 3 years.
The educational route
This route is mainly for young people. Through this route they can get a school diploma as quickly as possible. This way they can make a good start in the Netherlands.
The self-reliance route
The Z in the Z-route stands for self-reliance. Self-reliance is about how well you can manage on your own. This learning route is for integrationists who find learning a bit more difficult. The Z-route can also be a good route if you cannot read or have experienced a lot (trauma).
In addition, there is a lot of attention for how you can live independently in the Netherlands. You will learn where to ask for help. You will also learn how to handle money; how computers work; and how you get in touch with other people in the Netherlands. The Z-route helps you to participate in the Netherlands as quickly as possible, if possible also through paid work.
Once we have agreed which learning route you will follow, your integration process will start. You have 3 years to complete the integration process.
What is a Personal Integration and Participation Plan (PIP)?
After the broad intake, you and your integration coach will draw up a Personal Integration and Participation Plan (PIP). This plan states what you need to do to integrate and what kind of exam you are going to take. It is also indicated whether you have to take the exam and what kind of exam.
Tips to practice Dutch
Do you want to learn Dutch quickly? Then it is good to practice a lot. Below are a few tips on how to practice at home. On the internet you can find programs with which you can practice the Dutch language.
Take a look at:
Participate in activities
The library often organizes activities for people who want to learn Dutch. E.g. a language café. You can then come and drink a cup of coffee and speak Dutch.
Library
Reading a lot also helps. The library has a special collection of books in easy language.
Practice exams on the computer
On the internet you can find exams with which you can already practice. You can find them on these websites:
- inburgeren.nl: practice exams integration exam
- staatsexamensnt2.nl: practice exams state exam Dutch as a 2nd language.
- ikwilnaarnederland.nl: practicing for the basic civic integration exam, for people who come to the Netherlands to live with their partner.
Textbooks Dutch for integration
In the library you can borrow books from which you can learn Dutch, in preparation for your integration exam.
Questions about integration?
If you have any questions about the integration after reading, you can contact the Regional Integration Team West Friesland.
This can be done by mail to rit@werksaamwf.nl, or by telephone via the general telephone number of WerkSaam: 0229-258758.
Watch a video about integration in your own language
Entegrasyon sürecinde neler öğreneceksiniz?
- Hollandaca öğreneceksiniz. Ayrıca Hollanda'daki insanların nasıl yaşadığını, yaşadığını ve çalıştığını da öğreneceksiniz. Bunu bir öğrenme rotasını izleyerek öğreneceksiniz. Bu öğrenme rotasını tamamladıktan sonra sınavlara gireceksiniz veya belediye ile son bir görüşme yapacaksınız.
- Hollanda'da neyin önemli olduğunu ve topluma nasıl katılabileceğinizi öğreneceksiniz, böylece daha hızlı katılabilir ve daha iyi bir iş bulma şansına sahip olabilirsiniz. Bunu katılım beyannamesi sürecinde öğreneceksiniz.
- Hollanda'da nasıl iş bulacağınızı öğreneceksiniz. Bunu (genellikle) Modül İşgücü Piyasası ve Katılım sırasında öğreneceksiniz. Bunun için, örneğin, bir işe yerleştirme veya gönüllü çalışma yapabilirsiniz.
Entegrasyon maliyetleri
Entegrasyonunuzun maliyeti, Hollanda'da bulunma nedeninize bağlıdır.
Durum sahibi
Statü sahibi misiniz? Daha sonra belediye kursunuzu ve sınavınızı öder. Sınava tekrar girmeniz gerekiyorsa belediye 1 kez daha öder. DUO'dan borç para alamazsınız.
Statü sahibi yok
Statü sahibi değil, örneğin bir aile göçmeni misiniz? O zaman şunları seçebilirsiniz: kurs ve sınav için kendiniz ödeme yapın veya DUO'dan borç para alın. Borç para sadece onaylı okullar için mümkündür. Onaylı okullar hakkında daha fazla bilgiyi www.zoekinburgerschool.nl bulunabilir.
Entegrasyon süreci nasıl işliyor?
Eğer bütünleşmeniz gerekiyorsa, DUO 'dan bütünleşmeniz gereken tarihi belirten bir mektup alacaksınız. Hollanda'ya gelme nedeniniz ve kişisel durumunuz entegrasyonunuzun rotasını belirler.
Regionaal inburgeringsteam West-Frieslandbir entegrasyon koçu ile tanıtım toplantısına davet edileceksiniz. Bu konuşmada entegrasyon süreciniz hakkında anlaşmalar yapıyoruz. Zaten ne yapabileceğinizi belirlemek için bir teste de girersiniz. Bu teste öğrenilebilirlik testi (LBT) denir. Testin sonucuna ve görüşmeye geniş alım diyoruz. Geniş alımdan sonra, öğrenme rotanız belirlenecek ve sunulan öğrenme yollarından bir seçim yapılacaktır.
Öğrenme yolları
Size uygun olduğu sürece ne tür bir öğrenme rotası izlediğiniz önemli değildir.
B1 rotası
Bu rotaya B1 rotası denir, çünkü bu rota ile amaç B1 dil seviyesine ulaşmaktır. Bu seviye basit Hollandaca anlamına gelir. Ayrıca, gönüllü olarak çalışıyor veya yapıyorsunuz.
Bu öğrenme yolunun ne kadar süreceği, ne kadar hızlı öğrendiğinize bağlıdır. Ortalama olarak, 1,5 yıl ila maksimum 3 yıl sürer.
Eğitim rotası
Bu rota esas olarak gençler içindir. Bu sayede mümkün olan en kısa sürede okul diploması alabilirler. Bu şekilde Hollanda'da iyi bir başlangıç yapabilirler.
Kendine güven yolu
Z-rotasındaki Z, kendine güven anlamına gelir. Kendine güven, kendi başınıza ne kadar iyi yönetebileceğinizle ilgilidir. Bu öğrenme yolu, öğrenmeyi biraz daha zor bulan entegrasyoncular içindir. Z-rotası, okuyamıyorsanız veya çok fazla şey yaşadıysanız (travma) iyi bir rota olabilir.
Ek olarak, Hollanda'da bağımsız olarak nasıl yaşayabileceğinize dair çok dikkat var. Nereden yardım isteyeceğinizi öğreneceksiniz. Ayrıca parayla nasıl başa çıkacağınızı da öğreneceksiniz; bilgisayarların nasıl çalıştığı; ve Hollanda'daki diğer insanlarla nasıl iletişim kurduğunuzu. Z-rotası, mümkünse ücretli çalışma yoluyla da Hollanda'ya mümkün olan en kısa sürede katılmanıza yardımcı olur.
Hangi öğrenme rotasını izleyeceğinize karar verdikten sonra, entegrasyon süreciniz başlayacaktır. Entegrasyon sürecini tamamlamak için 3 yılınız var.
Kişisel Entegrasyon ve Katılım Planı (PIP)
Geniş alımdan sonra, siz ve entegrasyon koçunuz bir Kişisel Entegrasyon ve Katılım Planı (PIP) hazırlayacaksınız. Bu plan, entegre olmak için ne yapmanız gerektiğini ve ne tür bir sınava gireceğinizi belirtir. Ayrıca sınava girmeniz gerekip gerekmediği ve ne tür bir sınava girmeniz gerektiği de belirtilir.
Hollandaca pratik yapmak için ipuçları
Hollandaca'yı hızlı bir şekilde öğrenmek ister misiniz? O zaman çok pratik yapmak iyidir. Aşağıda evde nasıl pratik yapılacağına dair birkaç ipucu verilmiştir. İnternette Hollandaca dilini pratik edebileceğiniz programlar bulabilirsiniz.
Bir göz atın:
Etkinliklere katılma
Kütüphane genellikle Hollandaca öğrenmek isteyenler için etkinlikler düzenlemektedir. Örneğin bir dil kafesi. Daha sonra gelip bir fincan kahve içebilir ve Hollandaca konuşabilirsiniz.
Kütüphane
Çok okumak da yardımcı olur. Kütüphane, kolay dilde özel bir kitap koleksiyonuna sahiptir.
Bilgisayardaki deneme sınavları
İnternette zaten pratik yapabileceğiniz sınavlar bulabilirsiniz. Bunları şu web sitelerinde bulabilirsiniz:
- inburgeren.nl: deneme sınavları entegrasyon sınavı
- staatsexamensnt2.nl: deneme sınavları devlet sınavı 2. dil olarak Hollandaca.
- ikwilnaarnederland.nl: Hollanda'ya eşleriyle birlikte yaşamak için gelen insanlar için temel sivil entegrasyon sınavına girmek.
Entegrasyon için Hollandaca ders kitapları
Kütüphanede, entegrasyon sınavınıza hazırlanırken Hollandaca öğrenebileceğiniz kitapları ödünç alabilirsiniz.
Entegrasyon hakkında sorularınız mı var?
Okuduktan sonra entegrasyon hakkında herhangi bir sorunuz varsa, Bölgesel Entegrasyon Ekibi West Friesland ile iletişime geçebilirsiniz.
Bu, rit@werksaamwf.nl posta yoluyla veya WerkSaam'ın genel telefon numarası olan 0229-258758 üzerinden telefonla yapılabilir.
Kendi dilinizde entegrasyon hakkında bir video izleyin
ኣብ እዋን ሕብረት እንታይ ክትመሃር ኢኻ ?
- ቋንቋ ነዘርላንድስ ክትመሃር ኢኻ ። ኣብ ነዘርላንድስ ዚነብሩ ሰባት ብኸመይ ከም ዚነብሩን ከም ዚነብሩን ከም ዚሰርሑን እውን ክትመሃር ኢኻ ። ነዚ ድማ በቲ እትመሃሮ መገዲ ብምስዓብ ክትመሃሮ ኢኻ ። ነዚ ናይ ትምህርቲ መስመር እዚ ምስ ወዳእካዮ መርመራ ኽትገብር ኢኻ እንተ ዘይጌርካ ድማ ምስ ምምሕዳር ከተማ ናይ መወዳእታ ቓለ-መጠይቕ ክትገብር ኢኻ።
- ኣብ ነዘርላንድስ እንታይ ኣገዳሲ ነገር ከም ዘሎን ቀልጢፍካ ምእንቲ ኽትሳተፍን ስራሕ ናይ ምርካብ ዝሓሸ ኣጋጣሚ ምእንቲ ኽትረክብን ኣብ ሕብረተሰብ ብኸመይ ክትሳተፍ ከም እትኽእልን ክትመሃር ኢኻ። ነዚ ኣብቲ ናይ ተሳትፎ ኣዋጅ ክትመሃሮ ኢኻ ።
- ኣብ ነዘርላንድስ ብኸመይ ስራሕ ከም እትረክብ ክትመሃር ኢኻ ። ነዚ (መብዛሕትኡ ግዜ) ኣብ ዕዳጋ ሸቃሎን ተሳትፎን ሞደል ክትመሃሮ ኢኻ ። ንኣብነት ስራሕ ክትሰርሕ ወይ ወለንተኛ ዄንካ ኽትዓዪ ትኽእል ኢኻ ።
ንማሕበረሰብ ዚወጽእ ወጻኢታት
ዋጋ ንጽህናኻ ኣብቲ ኣብ ነዘርላንድስ እትነብብሉ ምኽንያት እዩ ዚምርኰስ ።
ዋና ዅነታት
ንስኻኸ ናይ መዓርግ ቦታ ኣሎካዶ ? ድሕሪኡ ምምሕዳር ከተማ ነቲ ኮርስካን ነቲ ፈተናን ይኸፍሎ ። እንደገና መርመራ ኽትገብር እንተ ኣድልዩካ ምምሕዳር ከተማ ተወሳኺ 1 ግዜ ይኸፍል። ካብ ዲ. ኤን. ኣይ.
ናይ ኵነታት መትሓዚ የለን
ንስኻኸ ኸም ስድራ ቤትካ ስደተኛ ዲኻ ? ድሕሪኡ ነቲ ኮርስን ነቲ ፈተናን ባዕልኻ ኽትከፍሎ ወይ ከኣ ካብ ዲ. ኤን. ኤ. ገንዘብ ምልቃሕ ኣብ እተፈቕደ ኣብያተ - ትምህርቲ ጥራይ እዩ ዚርከብ ። ብዛዕባ እተፈቕደ ኣብያተ - ትምህርቲ ዝያዳ ሓበሬታ ኣብ www.zoekinburgerschool.nl ኪርከብ ይከኣል እዩ ።
መስርሕ ሕብረት ብኸመይ እዩ ዚዓዪ ?
ክትሓብር እንተድኣ ኣድልዩካ ካብ DUO ዕለት ክትሓብር ከም ዘሎካ እትገልጽ ደብዳበ ኽትቅበል ኢኻ። ናብ ነዘርላንድስ ዝመጻእካሉ ምኽንያትን ብሕታዊ ዅነታትካን ነቲ ንጽህናኻ እትሕሉ መገዲ ይውስኖ እዩ።
ምስ ሓደ ኻብ Regionaal inburgeringsteam West-Frieslandኣሰልጣኒ ምትሕብባር ኣብ መእተዊ ኣኼባ ኽትካፈል ክትዕድም ኢኻ። ኣብዚ ዝርርብ እዚ ብዛዕባ መስርሕ ምትሕብባርኩም ስምምዕ ንገብር ኢና። እንታይ ክትገብር ከም እትኽእል ንምፍላጥ እውን ፈተና ትወስድ ኢኻ ። እዚ ፈተና እዚ ናይ ምምሃር ክእለት ፈተና ተባሂሉ ይጽዋዕ ። ውጽኢት እቲ ፈተና ኸምኡውን እቲ ቓለ-መጠይቕ ሰፊሕ ውጽኢት ከም ዘለዎ ንጽውዖ። ሰፊሕ ትምህርቲ ምስ ወሰድካ እቲ እትመሃረሉ መገዲ ኺውሰን ካብቲ ዚወሃበካ ትምህርቲ ድማ ምርጫ ኺግበር እዩ።
መገድታት ትምህርቲ
ንዓኻ ዚበቅዕ ክሳዕ ዝዀነ እንታይ ዓይነት መገዲ ትምህርቲ ኸም እትስዕብ ዜገድስ ኣይኰነን።
መገዲ ቢ1
እዚ መስመር እዚ መስመር ቢ1 ተባሂሉ ይጽዋዕ ፣ ከመይሲ በዚ መገዲ እዚ ሸቶኡ ኣብ ደረጃ ቛንቋ ቢ1 ንምብጻሕ እዩ ። እዚ ደረጃ እዚ ንቐሊል ነዘርላንድስ የመልክት ። ብተወሳኺ ውን ትሰርሕ ወይ ብወለንታ ትዓዪ ኢኻ።
እዚ ትምህርቲ እዚ ኽንደይ ዚኣክል ግዜ ኸም ዚወስድ ኣብቲ ብቕልጡፍ እትመሃሮ ትምህርቲ እዩ ዚምርኰስ ። ብገምጋም 1.5 ዓመት ክሳዕ 3 ዓመት እዩ ዚወስድ ።
ትምህርታዊ መገዲ
እዚ መገዲ እዚ ብቐንዱ ንመንእሰያት እዩ ። በዚ መገዲ እዚ ኣቢሎም ብእተኻእሎም መጠን ቀልጢፎም ናይ ቤት ትምህርቲ ዲፕሎማ ክረኽቡ ይኽእሉ ኢዮም። በዚ ኸምዚ ኣብ ነዘርላንድስ ጽቡቕ ጅመራ ኽገብሩ ይኽእሉ ኢዮም ።
ርእሰ-ምትእምማን ዚመርሓሉ መገዲ
እቲ ኣብ Z-Route ዘሎ Z ንገዛእ ርእስኻ ምትእምማን የመልክት። ብርእስኻ ኽትተኣማመን እትኽእለሉ መገዲ ክሳዕ ክንደይ ብርእስኻ ኽትቈጻጸሮ ኸም እትኽእል እዩ። እዚ ትምህርቲ እዚ ነቶም ዝያዳ ትምህርቲ ንምርካብ ዘጸግሞም ማሕበረሰብ ዘጽንዑ ሰባት ኢዩ ። ብዘይካዚ ብዙሕ ከተንብብ እንተ ዘይክኢልካ ወይ ብዙሕ በሰላ እንተ ኣጋጢሙካ እቲ Z-route ጽቡቕ መገዲ ኪኸውን ይኽእል እዩ።
ኣብ ርእሲ እዚውን ኣብ ነዘርላንድስ ብርእስኻ ብኸመይ ክትነብር ከም እትኽእል ብዙሕ ኣቓልቦ ተገይሩልካ ኣሎ። ሓገዝ ኣበይ ከም እትሓትት ክትመሃር ኢኻ ። ንገንዘብ ብኸመይ ከም እትሕዞ እውን ክትመሃር ኢኻ፣ ኮምፕዩተራት ብኸመይ ከም ዚዓያ፣ ምስካልኦት ኣብ ነዘርላንድስ ዚነብሩ ሰባት ብኸመይ ከም እትራኸብ እውን ትፈልጥ ኢኻ። እቲ Z-Route ብእተኻእለካ መጠን ብእተኻእለካ መጠን ቀልጢፍካ ኣብ ነዘርላንድስ ንኽትሳተፍ ይሕግዘካ ኢዩ።
ነየናይ መገዲ ትምህርቲ ኸም እትስዕቦ ምስ ተሰማማዕና መስርሕ ምትሕንፋጽካ ኺጅምር እዩ። ነቲ መስርሕ ሕብረት ንኽትውድኦ 3 ዓመት ኣሎካ ።
ብሕታዊ ምትሕብባርን ተሳትፎን (PIP)
ድሕሪ እቲ ሰፊሕ ኣሰራርሓ ንስኻን ኣሰልጣኒሕብረትካን ናይ ብሕቲ ምትሕብባርን ተሳትፎን መደብ ከተውጽኡPIP። እዚ መደብ እዚ ንምትሕብባር እንታይ ክትገብር ከም ዘሎካን እንታይ ዓይነት ፈተና ኽትወስድ ከም ዘሎካን ይገልጽ ። መርመራ ኽትገብር ዘሎካ እንተ ዀይኑን እንታይ ዓይነት ፈተና ኽትገብር ከም ዘሎካን እውን ተሓቢሩ ኣሎ ።
ነዘርላንድስ ንምልምማድ ዝሕግዝ ምኽሪ
ነዘርላንድስ ቀልጢፍካ ኽትመሃር ትደሊዶ ? ድሕሪኡ ብዙሕ ምልምማድ ጽቡቕ እዩ ። ኣብ ቤትካ ብኸመይ ከም እትለማመድ ዚገልጽ ሒደት ነጥብታት ኣብ ታሕቲ ተዘርዚሩ ኣሎ። ኣብ ኢንተርነት ቋንቋ ነዘርላንድስ ክትለማመዱሉ እትኽእሉ መደባት ክትረክብ ትኽእል ኢኻ።
ነዚ ዝስዕብ እሞ ርኣዮ -
ኣብ ንጥፈታት ተኻፈሉ
መብዛሕትኡ ግዜ እቲ ቤተ-መጻሕፍቲ ነቶም ነዘርላንድስ ክመሃሩ ዝደልዩ ሰባት ንጥፈታት ይውድብ ኢዩ። ንኣብነት ናይ ቋንቋ ካፊተ ። ድሕሪኡ መጺእካ ቡን ሰቲኻ ነዘርላንድስ ክትዛረብ ትኽእል ኢኻ።
ቤተ- መጻሕፍቲ
ብዙሕ ምንባብ እውን ይሕግዝ እዩ ። እቲ ቤተ-መጻሕፍቲ ብቐሊል ቋንቋ እተኣከበ ፍሉይ መጻሕፍቲ ኣለዎ።
ኣብ ኮምፕዩተር መርመራ ምግባር
ኣብ ኢንተርነት ክትለማመዶ እትኽእል ፈተናታት ክትረክብ ትኽእል ኢኻ። ኣብዚ ወብ ሳይታት እዚ ኽትረኽቦ ትኽእል ኢኻ፦
- inburgeren.nl- ናይ ምትሕንፋጽ ፈተና ምልምማድ
- staatsexamensnt2.nl- ናይ መንግስቲ ፈተና ነዘርላንድስ ከም 2ይ ቋንቋ ጌርካ ምልምማድ ።
- ikwilnaarnederland.nl - እቶም ናብ ነዘርላንድስ ዝመጹ ሰባት ምስ መገላግልቶም ክነብሩ መሰረታዊ ናይ ሲቭላዊ ምትሕንፋጽ ፈተና ምልምማድ ።
ንማሕበረሰብ ዝኸውን ናይ ነዘርላንድስ መምሃሪ መጻሕፍቲ
ኣብቲ ቤተ-መጻሕፍቲ ነቲ ናይ ምትሕንፋጽ ፈተና ንምድላው ነዘርላንድስ ክትመሃረሉ እትኽእል መጻሕፍቲ ኽትልቃሕ ትኽእል ኢኻ።
ብዛዕባ ሓድነት ዚለዓል ሕቶታት ድዩ ?
ድሕሪ ምንባብካ ብዛዕባ ምትሕንፋጽ ገለ ሕቶታት እንተ ኣልዩካ ምስታ ኣብ ምዕራብ ፍሪስላንድ እትርከብ ከባብያዊ ሓድነት ዘለዋ ጕጅለ ኽትራኸብ ትኽእል ኢኻ።
ነዚ ድማ ናብ rit@werksaamwf.nl ብጶስጣ ወይ ከኣ ብሓፈሽኡ ቝጽሪ ተሌፎን ቨርክሰም - 0229-258758 ብተሌፎን ክትገብሮ ትኽእል ኢኻ።
ብዛዕባ ምትሕንፋጽ ቋንቋኻ እትገልጽ ቪድዮ ርአ
ماذا ستتعلم خلال عملية الاندماج؟
- سوف تتعلم اللغة الهولندية. سوف تتعلم أيضا كيف يعيش الناس في هولندا ويعيشون ويعملون. سوف تتعلم هذا باتباع مسار التعلم. بعد الانتهاء من مسار التعلم هذا ، ستجري امتحانات أو ستجري مقابلة نهائية مع البلدية.
- سوف تتعلم ما هو مهم في هولندا وكيف يمكنك المشاركة في المجتمع حتى تتمكن من المشاركة بشكل أسرع والحصول على فرص أفضل للحصول على وظيفة. سوف تتعلم هذا أثناء عملية إعلان المشاركة.
- سوف تتعلم كيفية العثور على عمل في هولندا. سوف تتعلم (عادة) هذا خلال وحدة سوق العمل والمشاركة. لهذا يمكنك ، على سبيل المثال ، القيام بموضع عمل أو عمل تطوعي.
تكاليف الاندماج
تعتمد تكاليف اندماجك على سبب وجودك في هولندا.
حامل الحالة
هل أنت صاحب حالة؟ ثم تدفع البلدية تكاليف دورتك والامتحان. إذا كان عليك إجراء الامتحان مرة أخرى ، فإن البلدية تدفع 1 وقت إضافي. لا يمكنك اقتراض المال من DUO.
لا يوجد صاحب حالة
هل أنت لست صاحب مكانة ، ولكن على سبيل المثال مهاجر عائلي؟ ثم يمكنك اختيار: دفع تكاليف الدورة والامتحان بنفسك ، أو اقتراض المال من DUO. اقتراض المال ممكن فقط للمدارس المعتمدة. يمكن العثور على مزيد من المعلومات حول المدارس المعتمدة على www.zoekinburgerschool.nl.
كيف تتم عملية التكامل؟
إذا كان عليك الاندماج ، فستتلقى خطابا من DUO يوضح التاريخ الذي يجب أن تتكامل منه. يحدد سبب مجيئك إلى هولندا ووضعك الشخصي مسار اندماجك.
ستتم دعوتك لاجتماع تمهيدي مع مدرب اندماج من Regionaal inburgeringsteam West-Friesland. في هذه المحادثة ، نبرم اتفاقيات حول عملية الاندماج الخاصة بك. يمكنك أيضا إجراء اختبار لتحديد ما يمكنك القيام به بالفعل. يسمى هذا الاختبار اختبار قابلية التعلم (LBT). نسمي نتيجة الاختبار والمقابلة المدخول الواسع. بعد المدخول الواسع ، سيتم تحديد مسار التعلم الخاص بك وسيتم الاختيار من طرق التعلم المعروضة.
طرق التعلم
لا يهم نوع مسار التعلم الذي تتبعه ، طالما أنه يناسبك جيدا.
طريق B1
يسمى هذا المسار مسار B1 لأنه مع هذا المسار يكون الهدف هو الوصول إلى مستوى اللغة B1. هذا المستوى لتقف على الهولندية بسيطة. بالإضافة إلى ذلك ، أنت تعمل أو تقوم بعمل تطوعي.
يعتمد الوقت الذي يستغرقه مسار التعلم هذا على مدى سرعة تعلمك. في المتوسط ، يستغرق الأمر من 1.5 سنة إلى 3 سنوات كحد أقصى.
المسار التعليمي
هذا الطريق هو أساسا للشباب. من خلال هذا الطريق يمكنهم الحصول على دبلوم مدرسي في أسرع وقت ممكن. بهذه الطريقة يمكنهم تحقيق بداية جيدة في هولندا.
طريق الاعتماد على الذات
يرمز Z في مسار Z إلى الاعتماد على الذات. الاعتماد على الذات يتعلق بمدى قدرتك على الإدارة بنفسك. مسار التعلم هذا مخصص لدعاة الاندماج الذين يجدون التعلم أكثر صعوبة بعض الشيء. يمكن أن يكون الطريق Z أيضا طريقا جيدا إذا كنت لا تستطيع القراءة أو عانيت كثيرا (الصدمة).
بالإضافة إلى ذلك ، هناك الكثير من الاهتمام لكيفية العيش بشكل مستقل في هولندا. سوف تتعلم أين تطلب المساعدة. سوف تتعلم أيضا كيفية التعامل مع المال. كيف تعمل أجهزة الكمبيوتر ؛ وكيف تتواصل مع أشخاص آخرين في هولندا. يساعدك Z-route على المشاركة في هولندا في أسرع وقت ممكن ، إن أمكن أيضا من خلال العمل المدفوع الأجر.
بمجرد أن نتفق على مسار التعلم الذي ستتبعه ، ستبدأ عملية الاندماج الخاصة بك. لديك 3 سنوات لإكمال عملية الاندماج.
خطة التكامل والمشاركة الشخصية (PIP)
بعد الاستيعاب الواسع ، ستقوم أنت ومدرب الاندماج الخاص بك بوضع خطة الاندماج والمشاركة الشخصية (PIP). تنص هذه الخطة على ما عليك القيام به للاندماج ونوع الاختبار الذي ستجريه. يشار أيضا إلى ما إذا كان يجب عليك إجراء الاختبار ونوع الاختبار.
نصائح لممارسة اللغة الهولندية
ألق نظرة على:
المشاركة في الأنشطة
غالبا ما تنظم المكتبة أنشطة للأشخاص الذين يرغبون في تعلم اللغة الهولندية. على سبيل المثال مقهى لغة. يمكنك بعد ذلك القدوم وشرب فنجان من القهوة والتحدث باللغة الهولندية.
مكتبة
القراءة كثيرا تساعد أيضا. تحتوي المكتبة على مجموعة خاصة من الكتب بلغة سهلة.
تدرب على الامتحانات على الكمبيوتر
على الإنترنت ، يمكنك العثور على امتحانات يمكنك من خلالها التدرب بالفعل. يمكنك العثور عليها على هذه المواقع:
- inburgeren.nl: الامتحانات الإجرائية امتحان التكامل
- staatsexamensnt2.nl: ممارسة امتحانات الدولة امتحان اللغة الهولندية كلغة 2.
- ikwilnaarnederland.nl: التدرب على امتحان الاندماج المدني الأساسي ، للأشخاص الذين يأتون إلى هولندا للعيش مع شريكهم.
الكتب المدرسية الهولندية للاندماج
في المكتبة العامة يمكنك استعارة الكتب التي يمكنك من خلالها تعلم اللغة الهولندية استعدادا لامتحان التكامل والاندماج بالمجتمع.
أسئلة حول الاندماج؟
إذا كانت لديك أي أسئلة حول الاندماج بعد القراءة ، فيمكنك الاتصال بفريق التكامل الإقليمي West Friesland.
يمكن القيام بذلك عن طريق البريد إلى rit@werksaamwf.nl ، أو عن طريق الهاتف عبر رقم الهاتف العام ل WerkSaam: 0229-258758.
شاهد فيديو حول الاندماج بلغتك
Wat is de cliëntenraad?
De cliëntenraad is een onafhankelijk adviesorgaan. Wij adviseren het bestuur van WerkSaam Westfriesland op het gebied van het beleid van de Participatiewet. Wij zijn er voor u! Wij volgen de beleidsontwikkelingen van WerkSaam Westfriesland en geven gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur. Daarbij staan de belangen van de verschillende cliëntengroepen voorop.
Missie
Wij behartigen zo goed mogelijk de belangen van de mensen die te maken hebben met de Participatiewet. Daarbij behoren ook de mensen met een arbeidsbeperking. Wij willen in goede samenwerking met het bestuur van WerkSaam zorgen voor een zorgvuldige uitvoering van de Participatiewet.
Uitgangspunten
Voor onze adviezen beoordelen wij het beleid vanuit het oogpunt van de verschillende cliëntengroepen. Hierbij zijn respect, rechtvaardigheid, de menselijke maat en duidelijke communicatie voor ons belangrijke waarden.
Taken
De cliëntenraad is nauw betroken bij beleidsontwikkelingen van WerkSaam Westfriesland. Wij volgen de ontwikkelingen kritisch en geven gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur. Daarbij staan de belangen van de cliënten voorop.
Meer informatie
Neem contact met ons op voor meer informatie.
Wie zijn de leden?
De Cliëntenraad bestaat uit 13 leden uit de 7 West-Friese gemeenten. Ieder lid heeft vanuit zijn of haar eigen persoonlijke situatie te maken met de Participatiewet. Wat ons verbindt is de motivatie om de belangen van de uitkeringsgerechtigden en de mensen met een arbeidsbeperking goed te behartigen.
Een deel van ons heeft een bijstandsuitkering, een deel werkt bij de sociale werkvoorziening, weer anderen volgen een leerwerktraject. Enkele leden zijn vanuit een andere achtergrond bij de uitvoering van de Participatiewet betrokken. De cliëntenraad heeft een onafhankelijk voorzitter die zelf geen lid is van de raad, maar wel door de leden is gekozen.
Neem contact met ons op voor meer informatie.
Wat doet de cliëntenraad?
De cliëntenraad adviseert het bestuur van WerkSaam over het te voeren beleid. De beleidsmedewerkers van WerkSaam maken beleidsstukken en verordeningen. Voordat die aan het bestuur worden aangeboden komt het ter advisering bij ons. Verder geven wij gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur over allerlei andere zaken. Dit doen wij altijd schriftelijk.
Vergaderingen
Minimaal twee keer per jaar vergaderen wij met het bestuur. Zelf vergaderen wij één keer per maand.
Meer informatie
Hier kunt u de adviezen van de cliëntenraad vinden.
Neem contact met ons op voor meer informatie.
Wat doet de cliëntenraad niet?
De cliëntenraad gaat niet over:
- individuele klachten
- bezwaarschriften
- regelingen van de gemeenten zoals het minimabeleid en de bijzondere bijstand
- minimabeleid van de gemeenten, heffingskortingen, toeslagen en andere belastingzaken
Hierover kunt u contact op te nemen met WerkSaam Westfriesland, uw gemeente of de Belastingdienst.
Welke persoonsgegevens gebruikt WerkSaam en waarom?
Wij gebruiken persoonsgegevens om onze wettelijke taken op een goede manier uit te kunnen voeren.
Voorbeeld:
Om uitkeringsaanvragen op een goede manier te kunnen te behandelen hebben wij veel persoonsgegevens nodig.
Voorbeeld:
Om een afspraak met een coach te kunnen maken hebben wij een aantal persoonsgegevens nodig, zoals uw naam en e-mailadres.
Wij hebben in ons register van verwerkingsactiviteiten volledig inzichtelijk gemaakt welke persoonsgegevens wij op welk moment gebruiken. Heeft u vragen over dit register of wilt u het register bekijken? Dan kunt u een afspraak maken met één van onze medewerkers van de afdeling Juridische Zaken. U kunt telefonisch een afspraak maken via (0229) 25 87 58.
Wat zijn mijn privacyrechten?
U heeft een aantal privacyrechten, namelijk het:
- Recht op inzage
- U heeft het recht op inzage in uw persoonsgegevens. Dat houdt in dat u ons mag vragen of wij persoonsgegevens u hebben vastgelegd en zo ja, welke.
- Recht op verbetering, aanvulling en afscherming
- U heeft het recht op verbetering, aanvulling en afscherming van uw persoonsgegevens. Dat houdt in dat u ons mag vragen om uw persoonsgegevens te verbeteren, aan te vullen of af te schermen.
- Recht op verwijdering
- U heeft het recht op verwijdering van uw persoonsgegevens. Dat houdt in dat u ons kunt vragen om persoonsgegevens te verwijderen op het moment dat de bewaartermijn is verstreken.
- Recht van bezwaar (en beperking)
- U heeft het recht van bezwaar. Dat houdt in dat u ons in een aantal gevallen mag vragen uw persoonsgegevens niet meer te gebruiken. Tevens kunt u tijdens een bezwaar vragen om het gebruik van uw persoonsgegevens zoveel mogelijk te beperken.
Meer informatie over uw privacyrechten vindt u op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.
Met wie delen wij uw persoonsgegevens?
In principe delen wij uw persoonsgegevens niet zomaar met andere partijen. Wij delen uw persoonsgegevens alleen met een andere partij als dit nodig is voor de uitvoering van een wettelijke taak, bijvoorbeeld met het UWV, re-integratiebedrijven en Belastingdienst.
Wanneer wij persoonsgegevens met een andere partij delen dan maken wij altijd goede afspraken over het gebruik en beveiliging van de persoonsgegevens. Wij werken alleen samen met partijen die een vergelijkbaar mate van beveiliging bieden.
Met wie kan ik contact opnemen als ik vragen heb over het gebruik van mijn persoonsgegevens?
Wij hebben een eigen toezichthouder privacy, een Functionaris Gegevensbescherming. De functionaris controleert ons doorlopend of wij (blijven) voldoen aan de privacyregels.
Als u vragen en/of klachten heeft over het gebruik van uw persoonsgegevens, dan kunt u contact opnemen met onze Functionaris Gegevensbescherming, bereikbaar via 0229 25 87 58 of via fg@werksaamwf.nl.
Welke maatregelen treft WerkSaam voor de beveiliging van mijn persoonsgegevens?
Wij vinden de bescherming van uw persoonsgegevens erg belangrijk. Wij hebben daarom passende (beveiligings-)maatregelen genomen om uw persoonsgegevens te bescherming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Toegangsbeveiliging
- WerkSaam heeft maatregelen getroffen om te voorkomen dat onbevoegde personen in het pand kunnen komen.
- Veilige systemen
- WerkSaam stelt hoge eisen aan de digitale systemen die we gebruiken. Onze systemen moeten voldoen aan erkende beveiligingsnormen (zoals ISO27001 en NTA7516). Ook zijn onze systemen zo ingericht dat onbevoegde medewerkers niet bij uw persoonsgegevens kunnen.
- Audits
- Wij worden regelmatig met een audit getoetst op het door ons gevoerde (beveiligingsbeleid)beleid.
Hoe lang bewaart WerkSaam mijn persoonsgegevens?
Wij bewaren uw persoonsgegevens niet langer dan noodzakelijk. Wij houden ons hierbij aan de bewaartermijnen van de Archiefwet.
Wie is er verantwoordelijk voor het gebruik van mijn persoonsgegevens?
Als u persoonsgegevens bij ons achter laat dan is het dagelijks bestuur van WerkSaam verantwoordelijk voor de correcte omgang met uw persoonsgegevens.
Hoe gaan wij om met cookies?
Wij maken gebruik van cookies om de toegankelijkheid van de website te optimaliseren. Onze cookies slaan geen persoonsgegevens op en kunnen niet worden gebruikt om u op websites van anderen te volgen.
Wij maken gebruik van cookies voor 3 doelen:
- om een formulier goed te laten werken. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om uw gegevens te onthouden die u op een formulier heeft ingevuld.
- om de website zo goed mogelijk aan te sluiten bij de informatiebehoefte van onze bezoekers. Wij maken gebruik van Google Analytics.
- als u inlogt op Mijn WerkSaam (iParticipatie) dient u dit te doen met behulp van DigiD. Om gebruik te maken van DigiD worden sessie-cookies aangemaakt zodra de gebruiker inlogt. Het gebruik van de sessie-cookie is noodzakelijk voor het gebruik van de website van DigiD.
Een cookie is een klein bestand dat op uw computer geplaatst wordt als u onze site bezoekt.
In een cookie worden de volgende gegevens opgeslagen:
- het adres van uw internetprovider
- de browser die u gebruikt (zoals Internet Explorer of Firefox)
- het tijdstip en de duur van uw bezoek
- welke pagina's u heeft bezocht.
Bezwaar tegen gebruik van cookies
Heeft u bezwaar tegen het gebruik van cookies? Via de instellingen van uw browser (internetprogramma) kunt u cookies uitschakelen. Als u geen cookies accepteert, zijn bepaalde items niet goed leesbaar.
Meer informatie over cookies en het uitschakelen hiervan vindt u op de website van de consumentenbond.
Contact
Wilt u meer informatie over de maatregelen die wij hebben genomen om uw persoonsgegevens te beschermen of hebt u het vermoeden dat uw persoonsgegevens niet goed bij ons zijn beveiligd? Of wilt u gebruik van uw privacyrechten? Neemt u dan contact op via fg@werksaamwf.nl.
Wat is het verschil tussen een klacht en een bezwaar?
Een klacht en een bezwaar lijken op elkaar, maar zijn toch verschillend. Hieronder leggen we uit wat het verschil is.
Bent u ontevreden over de manier waarop u behandeld bent door een medewerker van WerkSaam Westfriesland? Of vindt u dat uw brief niet op tijd beantwoord wordt? Dan kunt u een klacht indienen.
Bent u het niet eens met een besluit van WerkSaam Westfriesland? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Een besluit is een beslissing die WerkSaam heeft gemaakt. Bijvoorbeeld: u heeft een uitkering aangevraagd en uw aanvraag is afgewezen. U krijgt dan van ons een brief dat uw aanvraag is afgewezen. Dat wordt een besluit genoemd. Als u het niet eens bent met een besluit, kunt u hiertegen in bezwaar gaan.
Hoe kan ik een klacht indienen?
Als u een klacht wilt indienen, gebruik dan het klachtenformulier.
U kunt ook zelf een brief of e-mail schrijven. Hierin moet u duidelijk aangeven welke klacht u heeft en tegen wie de klacht gericht is. Om uw klacht in behandeling te kunnen nemen, hebben wij uw naam, adres en telefoonnummer nodig. U kunt een klacht indienen binnen 1 jaar nadat het gebeurd is.
Nationale ombudsman
Bent u niet tevreden met het antwoord of krijgt u geen antwoord binnen zes weken, dan kunt u contact opnemen met de Nationale ombudsman. Meer informatie vindt u op de website van de Nationale ombudsman.
Klik hier voor meer informatie over de Commissie toetsing op verdringing en oneerlijke concurrentie.
Hoe kan ik bezwaar maken?
In een besluit staat vaak het telefoonnummer van de afdeling die het besluit heeft genomen. U kunt dit nummer eerst bellen voor meer informatie. Soms kan er een oplossing voor uw probleem worden gevonden als u belt en is het niet meer nodig dat u bezwaar maakt tegen het besluit. Als u het daarna nog steeds niet eens bent, kunt u bezwaar maken.
Het bezwaarschrift stuurt u naar het dagelijks bestuur van WerkSaam Westfriesland, Postbus 566, 1620 AN Hoorn. U heeft hiervoor zes weken de tijd. Deze zes weken gaan in op de dag na die waarop wij het besluit hebben verstuurd of aan u hebben overhandigd (zie hiervoor de datum op de brief).
In uw bezwaarschrift moet u in ieder geval vermelden:
- uw naam en adres;
- de datum van uw bezwaarschrift;
- een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt;
- waarom u het niet met het besluit eens bent.
- uw handtekening.
Vergeet niet uw bezwaarschrift te ondertekenen en een kopie van het besluit waartegen u bezwaar maakt mee te sturen.
Een e-mailbericht als bezwaarschrift is niet toegestaan en wordt niet in behandeling genomen, omdat deze niet officieel ondertekend is.
Een ondertekend bezwaarschrift dat als bijlage van het e-mailbericht wordt meegestuurd, en ook aan de overige wettelijke eisen voldoet, wordt uiteraard wel in behandeling genomen.
Behandeling bezwaarschrift
Wij streven ernaar om u binnen een week een ontvangstbevestiging te sturen, eventueel aangevuld met het verzoek om meer informatie.
Het maken van bezwaar heeft geen schorsende werking op het eerder genomen besluit waartegen u bezwaar maakt. Dit besluit blijft in stand totdat er op uw bezwaarschrift een besluit is genomen.
Hoorzitting
WerkSaam nodigt u voor een mondelinge toelichting op uw bezwaarschrift (meestal) uit voor een gesprek. Dit noemen we een hoorzitting en vindt plaats bij WerkSaam Westfriesland. Het bezwaarschrift en een kort verslag van de hoorzitting worden aan het dagelijks bestuur voorgelegd ter besluitvorming. Van het besluit ontvangt u een schriftelijke bevestiging.
Niet eens met dit besluit?
Bent u het niet eens met het besluit op uw bezwaar? Dan kunt u een beroepschrift indienen bij de Rechtbank. In de brief die u ontvangt leest u hier meer over.
Categorieën
Voor meer informatie over uitkeringen kijk op de website van de Rijksoverheid.
Is uw uitkering korter dan 3 maanden geleden gestopt? Dan kunt u een uitkering aanvragen via een verkorte aanvraagprocedure.
U neemt contact op met uw inkomensconsulent. Samen bespreekt u of u in aanmerking komt voor een verkorte aanvraag. Wij sturen u dan de formulieren op. U vult deze in en stuurt het naar ons terug, samen met de gevraagde bewijzen. Daarna heeft u op korte termijn een gesprek met uw inkomensconsulent. Samen bekijkt u de situatie verder.
Als u een arbeidscoach heeft, kunt u er ook voor kiezen daar contact mee op te nemen. Samen kijkt u of u direct naar werk bemiddeld kunt worden. Dan is het aanvragen van een uitkering niet nodig.
Voor een uitkering mag u een maximumbedrag aan vermogen bezitten. Dit heet een vermogensgrens. Onder uw vermogen valt niet alleen spaargeld (van u en uw minderjarige kinderen), maar bijvoorbeeld ook een auto en andere waardevolle bezittingen. Het maximale vermogen dat u voor de Participatiewet mag hebben, hangt af van uw situatie. Heeft u meer vermogen dan het maximumbedrag, dan moet u dit geld eerst opmaken voordat u een bijstandsuitkering krijgt.
De hoogte van de vermogensgrens vindt u op deze website.
Heeft u een eigen huis? De overwaarde op dit huis kan van invloed zijn op de bijstandsuitkering. De eerste € 65.500,- aan overwaarde rekenen we niet mee. Heeft u meer overwaarde op uw huis? Dan kunnen wij de bijstandsuitkering geheel of voor een deel als lening verstrekken. Wij kunnen u ook verplichten om uw huis te verkopen.
De hoogte van de bijstandsuitkering hangt af van uw leeftijd en uw woon- en leefsituatie. Wilt u weten hoeveel u kunt krijgen? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid. Woont u met één of meer anderen samen in een huis? Misschien is de kostendelersnorm wel van u op toepassing.
De Participatiewet is een vangnetregeling. Dit betekent dat u pas een bijstandsuitkering krijgt als uw inkomsten bij elkaar lager zijn dan de uitkering die u van WerkSaam krijgt. Kijk hier voor de hoogte van uw uitkering. Dat kunnen ook inkomsten zijn die u nog niet krijgt maar waar u wel recht op heeft, zoals alimentatie, WW- of WAO-uitkering.
Om een bijstandsuitkering te krijgen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit zijn:
- Uw vermogen komt niet boven de vermogensgrens uit (zie hieronder).
- U bent tussen 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.
- U woont in Nederland.
- U heeft geen recht op een andere uitkering die even hoog of hoger is dan uw bijstandsuitkering.
- U behoort niet tot een uitgesloten groep van personen, zoals gedetineerden of vreemdelingen zonder verblijfsvergunning.
U krijgt de bijstandsuitkering tot u weer voldoende inkomen heeft of tot het moment dat u niet langer aan de voorwaarden voldoet.
WerkSaam stort uw uitkering naar uw bank. Dit betekent niet altijd dat u het geld direct op kunt nemen. Houd er rekening mee dat de bank tijd nodig heeft om uw uitkering bij te schrijven op uw rekening.
Vraag altijd eerst na bij uw bank of uw uitkering al is bijgeschreven.
Het kan per rekeningnummer en bank verschillen hoe laat het geld op de rekening staat. Dit kan ook 's avonds zijn.
Heeft u inkomsten die u maandelijks opgeeft?
Houd er rekening mee dat de uitkeringsadministratie eerst uw inkomstenverklaring moet verwerken. Dit duurt maximaal 5 werkdagen na het inleveren van uw inkomstenverklaring. Upload uw loonstrook/bewijsstuk van uw inkomen, dit voorkomt vertraging in de verwerking.
U kunt, bij heel bijzondere omstandigheden, een voorschot aanvragen. Bespreek dit met uw contactpersoon.
Kijk eerst op uw uitkeringsspecificatie wat er is veranderd. Komt u er dan niet uit, vraag dan om uitleg aan uw inkomensconsulent. U kunt het Klant Contact Centrum bellen via (0229) 25 87 58 op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur. Zij geven uw vraag door aan uw inkomensconsulent en die neemt dan contact met u op.
Neem contact op met ons Klant contact centrum. Onze collega's zijn bereikbaar via (0229) 25 87 58 op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur.
Op Mijn WerkSaam (iParticipatie) kunt u op ieder moment de actuele stand van uw schuld bij WerkSaam raadplegen.
Mocht u vragen hierover hebben, dan kunt u contact opnemen met ons Klant Contact Centrum via 0229 - 258 758 op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur of u kunt mailen naar kcc@werksaamwf.nl.
Ja, dat kan heel eenvoudig. Dit kan op de volgende pagina. U kunt door middel van de oranje knop een betalingsregeling aanvragen.
Wanneer is een betalingsregeling niet mogelijk?
- Als wij uw schuld al verrekenen met uw uitkering bij WerkSaam.
- Als wij beslag hebben gelegd op uw salaris of uitkering.
Wat gebeurt er als ik een aanvraag heb gedaan?
Als u een aanvraag voor een betalingsregeling heeft gedaan, laten wij u binnen 14 dagen weten of wij hiermee akkoord gaan.
Hier kunnen meerdere redenen voor zijn. Als u nog geen bericht van ons heeft ontvangen over het beëindigen van uw uitkering, dan kunt u contact met ons Klant Contact Centrum opnemen via 0229 -258 758 op werkdagen van 9.00-17.00 uur.
Het kan verschillende oorzaken hebben waarom uw uitkering niet is gestort. Als u wisselende inkomsten heeft moet u iedere maand een inkomstenverklaring invullen. Als u deze verklaring niet heeft ingevuld, dan blokkeren wij uw uitkering. Als u inkomsten heeft, moet u altijd uw loonspecificatie meesturen.
Klik hier voor de pagina over de Betaaldata van de uitkeringen. Als u uw verklaring wel heeft ingeleverd of als dit voor u niet van toepassing is, en u heeft uw uitkering niet ontvangen, dan kunt u contact opnemen met ons Klant Contact Centrum via (0229) 25 87 58 op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur.
U kunt het teveel ontvangen bedrag terugstorten naar rekeningnummer NL33BNGH0285010980, van “WerkSaam Westfriesland” onder vermelding van uw persoonsnummer. Wij adviseren u om ook telefonisch contact op te nemen met de afdeling Terugvordering en verhaal. U kunt dit doen door te bellen naar ons Klant Contact Centrum via 0229 - 258 758 op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur. U kunt ook mailen naar tv@werksaamwf.nl.
Het vakantiegeld betalen wij altijd eind mei. Als uw uitkering wordt beëindigd dan betalen wij het vakantiegeld uit nadat u van ons de brief over de beëindiging heeft ontvangen.
U ontvangt uw uitkering achteraf, aan het einde van elke maand. Zie voor de exacte data het overzicht met de betaaldata.
Gaat u gedeeltelijk werken en ontvangt u daarnaast nog een aanvullende uitkering? Dan heeft u misschien recht op inkomstenvrijlating. Dit betekent dat een gedeelte van uw inkomsten niet in mindering wordt gebracht op uw uitkering.
Geef uw inkomsten door zodra al uw gegevens compleet zijn. Dus bijvoorbeeld nadat u uw loonstrook van uw werkgever heeft ontvangen. Voeg de loonstrook (of andere bewijsstukken) ook altijd toe bij het inkomstenformulier. Alleen een compleet inkomstenformulier met bewijsstukken kunnen wij verwerken. Als wij uw inkomstenformulier hebben ontvangen, verwerken wij deze zo snel mogelijk en betalen wij uw uitkering binnen enkele dagen aan u uit.