sluiten
Moeder Met Kinderen

Afbetalen schuld via uitkering

Heeft u schulden en houden wij geld in op uw uitkering? Dan geldt een beslagvrije voet. Op 1 januari 2021 komt er een nieuwe wet die de beslagvrije voet op een andere wijze vaststelt.

Wat is de beslagvrije voet?

De beslagvrije voet is het deel van uw inkomsten waar de schuldeiser niet aan mag komen. Dit is zo geregeld in de wet, omdat iedereen recht heeft op een bepaald minimuminkomen. Van deze beslagvrije voet moet u uw vaste lasten betalen en van eten en drinken. De beslagvrije voet is dus het bedrag dat altijd als inkomen beschikbaar blijft voor u.

Wat verandert er per 1 januari 2021

De grootste verandering is dat het aflossingspercentage verandert. Iedereen lost vanaf 1 januari tenminste 5% van de bijstandsuitkering af aan zijn schulden. Dat is nu anders en kan daardoor gevolgen hebben voor uw uitkering. Als dit het geval is, krijgt u daarover een brief van ons.

Wat ook verandert is dat u uw inkomsten en uitgaven niet meer hoeft door te geven. Wij halen deze informatie straks rechtstreeks uit de systemen van gemeenten, UWV en de Belastingdienst.

Wat kunnen deze gevolgen zijn?

Als u nu niets of minder dan 5% van de bijstandsnorm aan ons terugbetaalt, gaat u vanaf 1 januari 2021 iedere maand 5% van uw bijstandsnorm aan ons terugbetalen. Wij halen dit bedrag elke maand automatisch van uw uitkering af. U krijgt vanaf deze datum dus minder uitkering op uw bankrekening. Maar het voor u gereserveerde vakantiegeld betalen wij volledig aan u uit.

Als u nu meer dan 5% van de bijstandsnorm aan ons terugbetaalt, gaat u vanaf 1 januari 2021 ook 5% van uw bijstandsnorm aan ons terugbetalen. En het voor u gereserveerde vakantiegeld betalen wij volledig aan u uit.

Beslag door deurwaarder

Als er door een deurwaarder beslag op uw uitkering is gelegd dan verandert er op 1 januari 2021 nog niets. De beslaglegger heeft 12 maanden de tijd om een nieuwe beslagvrije voet te berekenen en aan ons door te geven. U kunt de beslaglegger wel verzoeken om een herberekening van uw beslagvrije voet te maken op grond van de nieuwe wet. Als u nu meer dan 5% van de bijstandsnorm aan de deurwaarder betaalt, is dat waarschijnlijk zinvol voor u.

Direct contact?
Vul uw gegevens in en u wordt teruggebeld.
Heeft u een mening over onze website?

Wij horen graag van u zodat we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

Geef uw mening

sluiten