sluiten
Verpakken 2

Gat in je CV? En nu?

Wat doe je met een gat in je cv? Het kan gebeuren dat je een tijdje zonder werk komt te zitten, door bijvoorbeeld de zorg voor een naaste of door ontslag. Dit veroorzaakt een gat in je cv. Dat is op zich niet erg, maar hoe zorg je ervoor dat je niet vast blijft zitten in dit ‘gat’? Hieronder vind je een aantal tips om hier goed mee om te gaan.

1. Vul het gat in je cv op

Als een werkgever een lege plek vindt op je cv, is de kans groot dat deze hier zelf een reden voor invult. Aan jou is de taak om dat te voorkomen. Dat je niet in loondienst gewerkt hebt, betekent namelijk niet dat je al de tijd niets gedaan hebt. Het is daarom belangrijk om te laten zien wat je in die tijd wél ondernomen hebt.

Wat zou je hier kunnen benoemen?

  • Je persoonlijke ontwikkeling. Denk aan een verandering van de kijk op je werk of een verandering van interesse.
  • Studie die je gedaan hebt op jouw vakgebied. Bijvoorbeeld om de laatste, relevante trends bij te houden.
  • Je hobbymatige bezigheden die te maken hebben met je vakgebied, zoals het bouwen van een website.
  • Cursussen die je gevolgd hebt.
  • De mantelzorg die je verleend hebt. Dit vertelt iets over je persoonlijkheid.

2. Omschrijf jezelf niet als ‘werkzoekend’

Ben je vanaf januari tot heden al op zoek naar werk? Omschrijf deze periode dan niet als werkzoekend. Het geeft namelijk niet aan wat je in die tijd allemaal wél gedaan hebt. Voor een werkgever betekent werkzoekend niets, waardoor ook dit stimuleert om een (negatieve) reden te zoeken voor het gat in je cv.

3. Haal de nadruk van het gat in je cv

Misschien maak je jezelf grote zorgen over je werkloze periode. Dat is helemaal niet nodig, want dit gat hoeft niet perse groots op te vallen. Vooral als de rest van je ervaring relevant is voor de vacature, kun je hier meer de nadruk op leggen. Onderstreep in de vacature de wensen en eisen die gesteld worden en probeer deze duidelijk naar voren te laten komen op je cv. Denk hierbij niet alleen aan je werkervaring en opleiding. Ook je persoonlijkheid en motivatie zijn belangrijk. Hierdoor ziet de werkgever in één oogopslag of je bij het bedrijf past en valt de lege periode veel minder op.

4. Kijk kritisch naar jezelf

Vergeet naast je cv niet naar de andere aspecten te kijken die met solliciteren te maken hebben. Misschien word je wel uitgenodigd voor een gesprek, maar kom je vanaf daar niet verder. Geef dan niet meteen de schuld aan je cv, maar verdiep je ook eens in je gesprekstechniek en voorbereiding. Misschien valt hier ook nog iets in te verbeteren.

Direct contact?
Vul uw gegevens in en u wordt teruggebeld.
Heeft u een mening over onze website?

Wij horen graag van u zodat we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

Geef uw mening

sluiten