sluiten
Man Met Hond 3

Herkansing voor bouw huizen van afval

West-Friese woningcorporaties omarmen tiny houses die zijn gemaakt van afval. Daarmee kan het ambitieuze project van WerkSaam en Clean2Anywhere voort, ondanks het missen van een miljoen euro van de Werkinnovatieprijs 2020 van Start Foundation.

Eind vorige week kregen de initiatiefnemers te horen dat het plan buiten de prijzen was gevallen. De inzending was doorgedrongen tot de finale van het landelijke stimuleringsfonds voor projecten die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief bieden en/of een bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving.

Kansrijker

Voor Edwin ter Velde van scheepswerf Clean2Anywhere in Hoorn, bekend van een volledig van plastic gebouwd fluitschip, en directeur Marjolijn Dölle van WerkSaam Westfriesland is de tegenvaller geen aanleiding de stekker uit het project te trekken. ,,We stappen over op plan B. Het wordt nog krachtiger en kansrijker”, zegt Ter Velde vol strijdlust.

Hij en Dölle hebben gesprekken gevoerd met Platform Woningcorporaties West-Friesland over deelname. ,,De corporaties hebben zich met ons project verbonden. Dat geldt ook voor projectontwikkelaars, leveranciers van bouwmaterialen en bouwondernemingen”, aldus Ter Velde.

Voorzitter Hans Kröger van het platform, directeur van Woningstichting Het Grootslag in Wervershoof, bevestigt dit: ,,Het is een prachtig, West-Fries initiatief. Hergebruik van afval, tijdelijke en betaalbare huisvesting voor starters. Wij zijn bereid huizen af te nemen en voor te financieren.”

Strategie

Op 11 februari bepalen WerkSaam en platform de strategie. Kröger: ,,In elke gemeente zoeken we locaties voor deze modulaire flexwoningen. Ik spreek niet van tiny houses, dat geeft voer voor weerstand van bewoners. Wij verwachten dat de zeven gemeenten positief meewerken met locaties en vergunningen.”

Enkele locaties zijn nadrukkelijk in beeld voor de kleine huizen, die maximaal tien tot vijftien jaar blijven staan. Het gaat onder meer om het buitenterrein van zwembad De Zeehoek in Wervershoof en het voormalig sportcomplex van Asonia in Andijk.

Edwin ter Velde meldt dat ook de Poort van Hoorn, het Holenkwartier en de Rozenbuurt in Zwaag worden bekeken. Stukken grond waarop pas later reguliere woningen worden gebouwd. Ook wordt gekeken naar Schagen, waar Ooms Bouw & Ontwikkeling uit Scharwoude woningen gaat bouwen op schiereilanden. Ooms is partner van Clean2Anywhere.

Leegstaande bedrijfshal

Voor het zover is hoopt Ter Velde voor de zomer de eerste (proef)woningen van de band te laten rollen. Hiervoor is een leegstaande bedrijfshal in Hoorn in beeld. Naast productie is er ruimte voor vijftien tot twintig tiny houses van afval waar starters alvast onderdak kunnen vinden. ,,Daar kunnen we proefmodellen presenteren. We streven naar een productie van vijftig huizen per jaar”, belooft Ter Velde.

Dat levert veertig fulltime arbeidsplaatsen op. Dölle: ,,Dat zou zo'n zeventig van onze mensen aan een baan helpen.” De modulaire huizen meten 25 vierkante meter en kunnen naast of op elkaar worden neergezet zodat een grotere behuizing ontstaat. Ook kunnen ze op water drijven. De koopprijs bedraagt veertig- tot vijftigduizend euro.

Direct contact?
Vul uw gegevens in en u wordt teruggebeld.
Heeft u een mening over onze website?

Wij horen graag van u zodat we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

Geef uw mening

sluiten