sluiten
Catering Broodje Smeren

Wat verandert er voor uw uitkering als uw kind 18 jaar wordt?

Veel mensen denken dat hun uitkering direct lager wordt als hun kind 18 jaar wordt. Maar dat is niet het geval! Hieronder leggen we uit wat de gevolgen zijn als uw (jongste) kind 18 of 21 jaar wordt.

Uw kind wordt 18 jaar. Verandert uw uitkering?

Nee, uw uitkering verandert niet. Het bedrag dat u elke maand krijgt blijft hetzelfde.

Hoe zit het met inkomen van uw kind?

Het is de bedoeling dat iedereen van 18 jaar of ouder naar school gaat of werkt. Als uw kind zelf inkomen heeft, dan kan hij of zij dat gebruiken voor de eigen kosten, bijvoorbeeld voor kleding en de premie voor de zorgverzekering. Heeft uw kind geen eigen inkomen? Dan kan hij of zij zich melden bij WerkSaam. We kijken dan of uw zoon of dochter weer naar school kan. Lukt dat (nog) niet? Dan kan uw zoon of dochter misschien tijdelijk een uitkering krijgen. Uw uitkering verandert daardoor niet.

Wat kan er wel veranderen?

Als u een alleenstaande (ouder) bent en het kind dat 18 jaar wordt uw jongste thuiswonende kind is, dan mag u voor de bijstandsuitkering minder vermogen hebben dan nu het geval is. Dit betekent niet dat we uw uitkering stoppen. Wel kan dit betekenen dat als u in de toekomst meer vermogen krijgt (bijvoorbeeld een erfenis of een prijs in een loterij) u eerder het recht op een uitkering verliest. U krijgt dan een brief van ons met informatie over wat dit precies voor u betekent.
Er kan ook iets veranderen in de toeslagen van de Belastingdienst, bijvoorbeeld in de huurtoeslag. Vraag dit na bij de Belastingdienst.

Wat gebeurt er als uw kind 21 jaar wordt?

Waarschijnlijk verandert uw uitkering dan, maar dat hangt af van uw persoonlijke situatie en die van uw zoon of dochter. Heeft u daar vragen over? Neem dan vóór uw zoon of dochter 21 jaar wordt contact met ons op. Dan kunnen we u precies vertellen of en wat er dan verandert.

Direct contact?
Vul uw gegevens in en u wordt teruggebeld.
Heeft u een mening over onze website?

Wij horen graag van u zodat we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

Geef uw mening

sluiten