sluiten
Receptie 3

Bijstand terugbetalen

Het kan voorkomen dat u teveel bijstand van ons heeft ontvangen. Dit geld mag u niet houden. Wij vorderen dit van u terug.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u teveel bijstand heeft ontvangen:

  • WerkSaam heeft een vergissing gemaakt.
    Voorbeeld: u geeft aan ons door dat u vanaf 1 juni aan het werk gaat en geen bijstandsuitkering meer nodig heeft. Wij verwerken deze gegevens niet snel genoeg en verstrekken u toch nog een uitkering over de maand juni. Ondanks dat u geen fout heeft gemaakt, vorderen wij de uitkering over de maand juni toch van u terug.

  • U heeft geen of onjuiste informatie aan ons verstrekt.
    Voorbeeld: u bent op 1 april gaan samenwonen, maar heeft dit niet aan ons doorgegeven. Na 6 maanden komen wij er achter dat u samenwoont. Wij vorderen de uitkering over deze 6 maanden van u terug. Ook moeten wij u een boete opleggen.

  • U heeft andere inkomsten, maar die ontvangt u later.
    Voorbeeld: u ontvangt vanaf 1 februari van WerkSaam een bijstandsuitkering, maar u heeft ook bij het UWV een WIA-uitkering aangevraagd. Na 4 maanden krijgt u bericht van het UWV dat zij alsnog vanaf 1 februari een WIA-uitkering aan u gaan verstrekken. Wij vorderen de uitkering over deze 4 maanden van u terug, omdat u alsnog een uitkering gaat ontvangen van het UWV.

 

Hoe moet u de vordering betalen?

Als u nog steeds een uitkering ontvangt, dan hoeft u niets te doen. WerkSaam verrekent het geld dat u teveel heeft gekregen met uw uitkering.
Als u geen uitkering meer ontvangt, dan vraagt WerkSaam u het bedrag terug te betalen. In de brief die u ontvangt wordt duidelijk uitgelegd hoe u het bedrag kunt betalen. Kunt u het bedrag niet in 1 keer terugbetalen? Dan is een aflossingsregeling mogelijk. U betaalt het bedrag dan in termijnen terug. Let op! Als u niet betaalt volgens de termijnen, kunnen wij het geld invorderen. Wij gaan dan beslag leggen op uw inkomsten.

Kwijtschelding

Het is belangrijk om op tijd uw aflossingen te betalen. U kunt dan eerder in aanmerking komen voor kwijtschelding. Dat betekent dat u een deel van de vordering niet hoeft terug te betalen.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het terugbetalen van bijstand? Neem dan contact op met uw inkomenscoach. Als u geen uitkering meer ontvangt kunt u contact opnemen met de afdeling terugvordering en verhaal.

Direct contact?
Vul uw gegevens in en u wordt teruggebeld.
Heeft u een mening over onze website?

Wij horen graag van u zodat we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

Geef uw mening

sluiten

Er is een storing!

sluiten

Mijn WerkSaam laadt momenteel trager dan normaal. Soms lukt het laden van de pagina helemaal niet. Wij vragen u, als hier last van heeft, om het op een later moment nog eens te proberen.