- /
- Nieuws cliëntenraad /
- Nieuws cliëntenraad november 2024
Nieuws cliëntenraad november 2024
“(…) Alle wetten in het sociaal domein hebben tot doel om de zelfredzaamheid te versterken. Dit is in de praktijk nog wel eens uitgelegd als ‘zoek het zelf maar uit’, maar het kan ook heel nadrukkelijk anders worden uitgelegd. Afhankelijk van de mogelijkheden en de vaardigheden die iemand heeft, gaan we hem vaardigheden bijbrengen om in de toekomst op eigen kracht het leven te leiden zoals hij (of zij) dat wil.”
© mr. Evelien Meester, ‘Maatwerk in het Sociaal Domein’, Mediawerf, november 2020.
Tijdens de vergadering van de Cliëntenraad op 4 november zijn we door een werkcoach bijgepraat over zijn werk, en dat is heel verhelderend geweest. Ook over hoe deze coach cliënten begeleidt, aanspreekt en stimuleert.
Een ander agendapunt laat ons daar opnieuw over nadenken en in gesprek gaan. Ter informatie hebben wij het Heronderzoeksplan voor de komende jaren gekregen. Om de drie jaar wordt er goed gekeken naar de financiën (rechtmatigheid noemt men dat in de regelgeving). Of iemand betaald werk kan doen, daar wordt vaker naar gekeken. Voor alle cliënten wordt in principe een plan naar werk gemaakt, maar er zijn ook de zogenaamde ‘zorgcliënten’. Deze cliënten zijn “niet in staat om te werken en hebben geen ontwikkelmogelijkheden” (tekst uit Heronderzoeksplan). Het is de bedoeling dat zij dan begeleid worden door de gemeente waar zij wonen.
Bij de Cliëntenraad stellen wij al langer vragen over het woordgebruik over ‘zorgcliënten’, want we denken dat elk mens nog ontwikkelingsmogelijkheden heeft. Ondertussen weten we dankzij allerlei onderzoeken en projecten in het land dat drang of dwang minder goed helpt, maar aandacht, vooral positieve aandacht, wel helpt bij de persoonlijke ontwikkeling.
We zien daarbij hoe andere gemeenten of organisaties het doen. In gemeente De Pekela’s (provincie Groningen) hebben medewerkers van de gemeente iedereen met een uitkering thuis bezocht. Daarbij gingen zij – zonder te zeggen dat iedereen aan het werk moet – open het gesprek aan en vroegen: Wat heeft u nodig? Wat wilt u zelf? De resultaten zijn interessant om terug te lezen.
Als we in januari 2025 met het bestuur en de verschillende gemeenten in gesprek gaan over een nieuw Beleidsplan (ja, nòg een plan, maar wel een heel belangrijke) kunnen we wellicht eens goed nadenken over hoe we de Participatiewet in West-Friesland willen uitvoeren.
En uw mening is daarbij van belang! Wat wilt u dat WerkSaam gaat doen in de komende jaren, in uw begeleiding en de uitvoering van Participatiewet en Beschut Werk?
Meer informatie?
Mail naar clientenraad@werksaamwf.nl
© Cliëntenraad, Communicatie