Medewerker Groenvoorziening 2

Met heet water ongewenst woekerend groen te lijf

23-7-2024

Onkruid vergaat niet. Maar daar denkt Guido Engel anders over. De hovenier-in-opleiding pakt deze zomer in opdracht van de gemeente Hoorn het ongewenste woekerende groen in de stad aan. Zijn methode is even simpel als doeltreffend: heet water.

Noordhollands Dagblad, Eric le Duc, dinsdag 16 juli 2024

Door de uitzonderlijk natte lente en zomer schiet het onkruid dit jaar overal de grond uit. Dat levert ongemak op en is gevaarlijk bovendien. Volgens velen werkt woekerend groen verloedering of zelfs verpaupering in de hand. Maar onkruid met sterke wortels kan ook straten en wegen ontwrichten. Hooggroeiende brandnetels ontnemen weggebruikers het zicht. En vochtige mosbedden kunnen gladheid veroorzaken.

Simpel

Een oplossing voor dit soort problemen bleek even simpel als doeltreffend. De Deense professor Palle Kristoffersen van de Universiteit van
Kopenhagen schreef in 2013 dat onkruid het best kan worden bestreden met... heet water! Een conclusie die de universiteiten van Wageningen en Gent later zouden onderschrijven. En dus wordt de methode deze zomer door de gemeente Hoorn ingezet in de strijd tegen ongewenst woekerende planten.


„De heetwateraanpak is inderdaad eenvoudig en effectief” , zegt hovenierin-opleiding Guido Engel (37) van Groenmaat Bedrijfsgroen uit Waarland. „Ik vul de tankinstallatie op de wagen met schoon slootwater. Dat wordt verhit tot tussen de 104 en 109 graden Celsius, waarna ik begin met sproeien. Door het hete water wordt de celstructuur vernietigd en worden de planten tot in de wortel bestreden.”

Gifvrij

Volgens Enkhuizer Engel zitten er veel voordelen aan onkruidbestrijding met heet water. „De methode is gifvrij en dus vriendelijk voor mens en dier. Verder scheelt het tijd, mankracht en geld. Daarbij is heet water overal inzetbaar. Sommige collega’s werken bijvoorbeeld met onkruidbranders. Maar in verband met de brandveiligheid, is dat niet overal toegestaan.”


En dus wordt er deze zomer vaak een beroep gedaan op de toekomstige hovenier die zijn vaste werkzaamheden als bosmaaien, heggen snoeien en bijhouden van plantenperken graag wilde uitbreiden met een nieuwe uitdaging. „Binnen Groenmaat ben ik de enige die met de
heetwaterinstallatie werkt. En het is druk, want door de vele regenval van de laatste maanden is er ontzettend veel onkruid. Ik denk dat ik de hele zomer bezig zal zijn met de bestrijding ervan.”

Goed bijhouden

„Dit weekend zijn enkele bedrijven op de industrieterreinen Hoorn 80 en de Oude Veiling aan de beurt. Als ik klaar ben, blijven deze plekken drie tot vier maanden onkruidvrij. Dan is het een kwestie van goed bijhouden. Want hoe langer het onkruid woekert, hoe dikker de wortels worden, hoe moeilijker je het weg krijgt.”


Door zijn passie voor natuur vindt Guido Engel het soms ook jammer om onkruid te bestrijden. „Ik heb een hart voor groen. Dus als ik een perk met prachtige paardenbloemen moet maaien, vind ik dat doodzonde. Ook voor de bijen, omdat die dan weer moeilijker aan nectar en stuifmeel kunnen komen. Maar ja, soms is het niet anders. Als ik de opdracht krijg de tuintjes van mensen weer netjes te maken, dan doe ik gewoon mijn werk.”

Wilt u teruggebeld worden?
Vul uw gegevens in en u wordt zo snel mogelijk teruggebeld.